© HBvL

“Pilletje tegen kaalheid veroorzaakt erectieproblemen”

Dagelijks worden we overstelpt met medisch nieuws. Dr. Marleen Finoulst checkt met haar team wat waar en niet waar is.

Dr. Marleen Finoulst

FACT

De Amerikaanse president Donald Trump gebruikt een medicijn tegen kaalheid: finasteride. Dat pilletje vervijfvoudigt het risico op erectiestoornissen.

CHECK

De huisarts van Trump heeft uit de biecht geklapt, want zowat alle Amerikaanse kranten berichtten de voorbije week dat Donald Trump finasteride slikt tegen haaruitval. Bingo voor onderzoekers uit Chicago: hun pas gepubliceerde studie over deze pilletjes stond meteen in de belangstelling. Aan de hand van de medische dossiers van 691.268 mannen uit Chicago zochten ze uit hoeveel van hen zogenaamde 5-alfa-reductase-remmers namen, geneesmiddelen die in lage dosis (max. 1,25 mg) worden voorgeschreven tegen haaruitval en in hogere dosis (5 mg) voor goedaardige prostaatvergroting.

Er zijn twee geneesmiddelen in deze groep: finasteride en dutasteride. Ze blokkeren het mannelijk hormoon testosteron, waardoor enerzijds een vergrote prostaat wat krimpt (waardoor plasklachten verminderen) en in lagere dosis haaruitval wat vermindert bij kalende mannen. Finasteride is het meest gebruikte. Van deze middelen is geweten dat ze kunnen leiden tot libidoverlies en erectieproblemen, dat staat in de bijsluiter. De onderzoekers onderzochten in hoeveel van de dossiers erectieproblemen gemeld waren. Van de 17.475 mannen uit Chicago die zo’n reductase-remmer innamen, hadden er een op de 17 erectieproblemen waarvoor ze een arts geraadpleegd hadden. Beduidend meer dan mannen die deze middelen niet innemen. Hoe langer finasteride en co werden ingenomen, hoe groter de kans op erectiestoornissen. Gewoonlijk verdwijnen deze problemen meteen na stopzetten van de therapie, maar bij 1,4 procent waren de erectiestoornissen drie maanden na stopzetten nog steeds aanwezig. Jonge mannen die een lage dosis finasteride slikten tegen haaruitval hadden in een geval op de 31 erectieproblemen. Bij 0,8 procent bleven de erectieproblemen bestaan na stopzetten van de behandeling, vooral wanneer ze meer dan een half jaar lang deze pilletjes geslikt hadden.

Of president Trump zelf kampt met erectieproblemen en libidoverlies heeft zijn huisarts er niet bij verteld, maar de kans is reëel. Libidoproblemen en erectieverlies verbeteren na stopzetten van de behandeling: houdt het beroemde kapsel dus in de gaten.

100% WAAR

Een nieuwe studie bevestigt wat al lang in de bijsluiter staat: finasteride, gebruikt tegen haaruitval en prostaatvergroting, kan gepaard gaan met erectieproblemen als vervelende nevenwerking. Nieuws is dat we nu ook weten dat president Trump het middel gebruikt tegen haarverlies. Hoe het momenteel met zijn loslippige huisarts gaat, is niet bekend.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer