Fit & Gezond

Deze moeder gaf haar dochter van de ene dag op de andere geen suiker meer. Het resultaat is verbluffend

Print
Deze moeder gaf haar dochter van de ene dag op de andere geen suiker meer. Het resultaat is verbluffend

Foto: ss

Yoghurt, snoep, ijsjes... Dagelijks smeekte het jongste dochtertje van de Zweedse Anna Larsson (38) om zoetigheden te mogen eten. Als het kleine meisje haar zin niet kreeg, kreeg ze een driftbui of een woedeaanval. Daarom besliste de moeder vorige week om suiker van het menu te schrappen.

De resultaten van haar beslissing waren verbluffend. Na enkele moeilijke dagen vroeg haar dochtertje helemaal niet meer om ijsjes of andere zoetigheden te mogen eten. Ze at met plezier de gezonde alternatieven die haar moeder haar gaf. Gezonde tussendoortjes die ze anders niet wou eten.

Na enige tijd was het meisje ook minder humeurig en sliep ze beter. “Ze was veel rustiger en viel ’s avonds veel gemakkelijker in slaap”, zegt Larsson aan BBC. “Ze wou ook niet de hele tijd meer voor televisie zitten. Ze wou echt andere dingen doen.”

De moeder deelde haar ervaringen vervolgens op Facebook. Een post met intussen al meer dan 2.400 likes. “Die massale aandacht had ik zeker niet verwacht”, zegt Larsson aan BBC. “We weten allemaal dat veel suiker slecht is voor ons. Dat is geen nieuws. Maar ik denk dat mijn verhaal zo veel succes heeft omdat ik een gewone moeder ben. Geen dokter of voedingsdeskundige.”

Hoewel veel mensen geloven dat suiker effectief een invloed heeft op gedrag, is daar tot op heden nog geen wetenschappelijk bewijs voor. Niet iedereen is bovendien onder de indruk van haar initiatief.

“Sommige mensen vinden het extreem, maar ik heb nooit gezegd dat je suiker helemaal moet schrappen”, klinkt het. “Wij krijgen ook nog wel suikers binnen, maar gewoon niet meer elke dag. Als kinderen er problemen mee hebben, moeten ouders hen daarbij helpen. Ze kunnen zoiets niet voor zichzelf beslissen. We mogen hen bijvoorbeeld niet zomaar een snoepje geven om hen stil te krijgen in de winkel.”

Niet te missen