7.000 vlieguren voor Belgische F-16’s in strijd tegen IS

Print
7.000 vlieguren voor Belgische F-16’s in strijd tegen IS

Foto: BELGA

De Belgische F-16’s hebben er zevenduizend vlieguren opzitten in de strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS), in het kader van de Belgische operatie Desert Falcon die deel uitmaakt van de door de VS geleide missie tegen IS (Operation Inherent Resolve). Minister van Defensie Steven Vandeput woonde maandag op een luchtmachtbasis in Jordanië de terugkeer bij van de gevechtstoestellen die de mijlpaal hebben gehaald.

De vlieguren zijn niet alleen verzameld tijdens de huidige operatie die van midden vorig jaar tot en met 30 juni 2017 loopt, maar ook tijdens de vorige operatie Desert Falcon van oktober 2014 tot juni 2015. Toen waren de Belgische toestellen wel enkel actief boven Irak, nu voeren ze ook opdrachten uit boven Syrië.

Bij aankomst van de toestellen onthulden militairen een spandoek om de mijlpaal te huldigen. “Wij zijn daar niet echt mee bezig”, zei een van de piloten, na een vlucht van iets meer dan 5 uur. “Het is een lange vlucht, maar we zijn het gewoon.”

De huidige operatie staat voorlopig op meer dan 3.400 vlieguren. Tijdens de missies wordt in 45 procent van de gevallen de wapens gebruikt. Zowat 80 procent van de missies vindt plaats in Irak, de rest in Syrië.

Van 1 oktober 2014 tot 30 juni 2015 klokten de Belgische F-16’s nog af op een totaal aantal vlieguren van 3.558. Bij 163 vluchten van de 796 hebben ze toen de wapens gebruikt.