14.000 Limburgse gezinnen betalen voor elektriciteit ondanks nulverbruik

14.000 Limburgers verbruiken niets, maar moeten wel fikse elektriciteitsrekening betalen

Print
14.000 Limburgers verbruiken niets, maar moeten wel fikse elektriciteitsrekening betalen

Helchterenaar Leon Van Briel kreeg een rekening van meer dan 500 euro in de bus, ook al verbruikte hij vorig jaar enkel elektriciteit die hij zelf opwekte. Foto: Dick Demey

Houthalen-Helchteren -

Van de 49.500 Limburgse gezinnen met zonnepanelen op hun dak, zagen er vorig jaar 14.000 hun elektriciteitsmeter op het einde van de rit geen cijfertje verspringen. Maar ook al verbruikten ze precies nul kilowatt, toch moeten ze betalen. Meer dan 500 euro zelfs, in het geval van Helchterenaar Leon Van Briel. “De overheid promoot zonnepanelen maar wie er heeft, wordt daar wel voor gestraft”, zegt Van Briel. “Zonnepanelen of geen zonnepanelen, kosten als meterhuur en Turteltaks betaalt iedereen”, legt Sofie Lauwaert van het VREG uit.

Iets meer dan een kwart van de Limburgers met zonnepanelen, 28 procent om precies te zijn, slaagde er vorig jaar in om hun elektriciteitsverbruik tot nul terug te dringen. Dat blijkt uit cijfers van Infrax. Op momenten dat eigenaars van zonnepanelen meer elektriciteit opwekken dan dat ze verbruiken, draait hun meter namelijk achteruit. Waardoor sommigen van hen uiteindelijk op nul uitkomen.

Lees hier het volledige artikel.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio