© Serge Minten

Speurders namen documenten mee bij huiszoeking bij bisdom Hasselt

De speurders in het onderzoek tegen de geschorste diaken J.J. (55) uit Heusden-Zolder, hebben woensdagochtend bij de huiszoeking in het bisdom wellicht het persoonlijk dossier van de man meegenomen. Zo kan alvast worden nagegaan of buiten de bestaande klachten wegens grensoverschrijdend gedrag nog andere meldingen bestaan.

NV

“Het bezoek van de onderzoeksrechter en enkele speurders heeft amper een kwartier tot twintig minuten geduurd”, aldus Tony Dupont, woordvoerder van het bisdom in Hasselt. “Na een gesprek met de bisschop zijn de gevraagde documenten overhandigd. Het bisdom verleent, vanaf het ogenblik dat de feiten bekend raakten, zijn volledige medewerking.”

De woordvoerder weet niet om welke documenten het gaat, maar het gaat wellicht over het persoonlijk dossier van J.J. De man zou deze zomer na zijn diakenambt tot priester worden gewijd. In de aanloop naar een priesterwijding wordt volgens ingewijden een deontologisch dossier opgesteld. In dergelijk dossier zouden ook meldingen kunnen zitten zoals die van de twee vrouwen die in december vorig jaar al klacht tegen de diaken hebben ingediend. De twee zouden in de periode 2001-2003, toen J.J. directeur was van het Sint

Franciscuscollege en zij nog minderjarig waren, een vertrouwensrelatie met hem hebben opgebouwd die hij later zou hebben misbruikt. Naast het onderzoek dat het parket tegen J.J. opstartte, brachten de twee vrouwen zelf ook een gerechtelijk onderzoek op gang door klacht van burgerlijke partijstelling bij de onderzoeksrechter in te dienen. “Dat biedt in de toekomst onder meer de mogelijkheid om namens mijn cliënten inzagerecht te vragen”, aldus Tom Van Overbeke, raadsman van de vrouwen. “Het is alvast positief dat hun klachten ernstig zijn genomen. Belangrijk is ook dat eventuele andere slachtoffers zich melden zodat hun klachten aan het dossier kunnen worden toegevoegd."


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio