Schietpartij in Franse school: zwaarbewapende dader (17) werd wellicht gepest

Print
Een dolle schutter heeft in een school in het Zuid-Franse Grasse, nabij Cannes, het vuur geopend. Hij maakte zeker drie gewonden, zo melden Franse media. In het tumult dat daarop volgde, raakten nog eens vijf mensen gewond. Speciale eenheden van de politie hebben inmiddels een verdachte opgepakt. Volgens de eerste berichten zou het om een 17-jarige leerling van de school gaan, de zoon van een gemeenteraadslid. Wellicht werd hij gepest.

De verdachte van de schietpartij in het Lycée Alexis de Tocqueville zou een richting Talen volgen en zou rond 13 uur zwaarbewapend naar school zijn gekomen. Volgens bronnen dichtbij het onderzoek zou hij een jachtgeweer, een pistool en een revolver bij zich hebben gehad. In zijn boekentas had hij ook nog twee granaten zitten.

Het duurde niet lang vooraleer hij aan zijn raid begon. “Iets voor één was ik nog aan het eten toen ik een luide knal hoorde gevolgd door nog twee. Daarna heb ik me omgedraaid en zag ik iemand met een geweer schieten op de koer. Hij schoot door de ramen die op de koer uitgaven, daarna ben ik beginnen lopen”, aldus een 16-jarige leerling aan Nice Matin. Een andere ooggetuige hoorde vier schoten. “Daarna zijn we beginnen lopen. De politie is toegekomen, het was totale paniek, in de hal lagen er bloedsporen.” 

Geïntrigeerd door massamoordenaars

Uiteindelijk vielen zeker acht gewonden, onder hen de directeur van de school. De directeur zou nog geprobeerd hebben om de jongen te kalmeren, maar zonder resultaat. Hij kreeg een projectiel in de arm. Twee andere projectielen zouden afgeketst zijn en zo twee andere mensen verwond hebben die in de buurt van de schooldirecteur stonden. In de paniek en stormloop die daarop ontstond, raakten nog eens vijf leerlingen gewond. 

Toegesnelde elite-agenten konden de jongen overmeesteren. Hij zou een onbekende zijn voor het gerecht. In tegenstelling tot wat eerder werd bericht, handelde hij allicht alleen. De jongen zou Kilian B. heten. Volgens BFM TV, die de sociale media van de jongeman scande, is hij bijzonder hard geïnteresseerd in wapens en serie-  en massamoordenaars. Zeker de aanslag op de school in Columbine in Amerika in 1999 intrigeerde de jongeman klaarblijkelijk. Mogelijk heeft hij psychologische problemen.Volgens verschillende media werd hij allicht gepest.

Lockdown

Alle scholen in de buurt verkeerden een tijdlang in lockdown. Volgens sommige media is het terreuralarm via een applicatie op de smartphone afgekondigd.
De burgemeester van Grasse stelt verder dat er van terreur geen sprake is.