Eerste poging om Filipijnse president Duterte af te zetten na bloedige ‘War on Drugs’

Print
Eerste poging om Filipijnse president Duterte af te zetten na bloedige ‘War on Drugs’

Foto: AP

Een Filipijnse volksvertegenwoordiger heeft donderdag een afzettingsaanvraag ingediend tegen president Rodrigo Duterte. Het is de eerste poging om hem af te zetten in de acht maanden dat de omstreden president aan de macht is. Parlementslid Gary Alejano beschuldigt Duterte in zijn aanklacht van het overtreden van de grondwet, volksverraad, corruptie en omkoping, naast nog een resem andere misdrijven, die te maken hebben met moordpartijen in verband met drugshandel en het vermoeden dat Duterte niet al zijn bezittingen heeft gedeclareerd aan de fiscus.

“Met de vraag tot ‘impeachment’ willen we een stem geven aan de oppositie tegen de misdaden en de misbruiken van president Duterte”, zei de man op een persconferentie. “We willen de deur openzetten voor iedereen die aan deze historische en morele kruistocht wil deelnemen.”

Eerste poging om Filipijnse president Duterte af te zetten na bloedige ‘War on Drugs’
Alejano met zijn formele aanvraag tot ‘impeachment’. Foto: EPA

Alejano is een voormalige militair die niet aan zijn proefstuk toe is. Hij heeft eerder al deelgenomen aan staatsgrepen tegen de vroegere Filipijnse presidente Gloria Arroyo. Naast zijn parlementaire initiatief rekent Alejano op de kerk en de Filipino’s die niet naar de stembus zijn geweest, om de president te verdrijven van de macht.

De woordvoerder van de president, Ernesto Abella, heeft de misdrijven die de president ten laste worden gelegd in de aanklacht, al ontkend.

Er is weinig kans dat de aanklacht door het Huis van Afgevaardigden wordt goedgekeurd. Daar heeft Duterte immers te veel medestanders. Als de klacht niettemin wel geldig zou verklaard worden, dan komt er een debat in de plenaire zitting en dan moet een derde van de 292 afgevaardigden stemmen voor het in gang zetten van een afzettingsprocedure, die zal leiden tot een proces in de Senaat.

Sinds Durterte in juni vorig jaar aan de macht kwam, zijn er volgens de officiële statistieken al meer dan 2.500 verdachten omgekomen bij politie-optredens in drugsgerelateerde zaken. De politie onderzoekt voorts nog 3.000 “verdachte overlijdens” tijdens Dutertes eerste half jaar aan de macht. Ook hier gaat het meestal om moordpartijen in het kader van de zogeheten ‘oorlog tegen drugs’.