© Alpro

Atleet Hans van Alphen tipt vijf trends voor het ontbijt

Dat het ontbijt de Ok maaltijd is van de dag, is oud nieuws. Maar hoe hou je het boeiend op tafel? Voormalig Olympisch atleet Hans van Alphen (35), die nu in post-graduaat manuele therapie studeert, werkte samen met Alpro mogelijke combinaties uit voor het H.A.P.P.Y-programma die variatie én kleur brengen.

vwh

PaarsAls er één kleur in 2017 de weg naar je bord zal vinden, dan is het wel paars. Van bosbessen en een plantaardig alternatief voor yoghurt op basis van paarse vruchten tot smoothies: ze maken het ontbijt niet alleen lekker en gezond, maar ook fotogeniek. Tip: serveer je ontbijt in een bowl. Het is hipper dan ooit en het past ook in de tijdgeest omdat je zo snel een snack kan samenstellen.

© Alpro

Matcha als levensstijl

Matcha, een groene thee uit Japan, heeft een eigenzinnige smaak en wordt meer en meer verwerkt in allerlei Instagram-waardige drankjes. Meng bijvoorbeeld een beetje kokosmelk met vier theelepels matcha poeder en het sap van een limoen. Let wel: check de kleur van de matcha die je koopt. Ga voor een felgekleurd, groen poeder. Een dof groen poeder koop je beter niet

© Alpro

Ergens onderweg

“We nemen gemiddeld zeven minuten de tijd om een ontbijt te bereiden, veertien minuten op het op te eten”, zegt van Alphen. Als we die tijd hebben, tenminste. Daarom stijgt de populariteit van het meeneemontbijt anno 2017. In de rush van elke dag, gebeurt het wel eens dat je vergeet te ontbijten, maar dat is voor hem persoonlijk al lang geleden. “Dat moet van mijn studententijd in Leuven zijn geweest, toen ik om vijf uur ’s nachts nog een kebab at”, lacht hij. “Ik weet dat het moeilijk haalbaar is, maar als het lukt om elke dag tien minuutjes vroeger op te staan, dan heb je wel tijd om iets te eten en begin je relaxter aan je dag.”

© Alpro

Meer vezelsUit cijfers van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid blijkt dat de gemiddelde Belg te weinig vezels eet. Een volwassene heeft 25 tot 30 gram per dag nodig, maar vaak lukt dat niet. Een gezond ontbijt kan al 25 procent (7,5 gram) van onze dagelijkse behoefte leveren. “Ik heb al vijf jaar een favoriet aan de ontbijttafel, die ik vaak maak voor mijn vriendin. Elke morgen combineer ik granola, al dan niet zelf gemaakt, met plantaardig alternatief voor yoghurt. Daar voeg ik dan nog een à twee stukken vers fruit aan toe.”

De nieuwe pannenkoek

De pannenkoeken zijn helemaal terug van nooit weg geweest, maar ze hebben een gezonde metamorfose ondergaan. Maak een basis van spelt en havermout, bak en garneer met vers fruit. Volgens van Alphen bezorgen deze vezelrijke snacks je - indien gewenst elke ochtend - een zondags gevoel. Zelf aan de slag? Hieronder vind je een recept.

© Alpro

Ingrediënten

- 400 g Alpro havermout drank- 175 g speltbloem- 50 g quinoabloem- 50 g rozijnen- 1 ei- 1 tl suiker- 2 tl margarine- een snuifje zout

Zo maak je het

1. Meng alle ingrediënten, voeg pas op het laatste de rozijnen toe.2. Smelt de margarine in een pan en maak een twaalftal, kleine pannenkoekjes.3. Serveer ze met je favoriete toppings.

© vwh

Meer over Hans Van Alphen

Niet te missen