Wat is het budget van de Limburgse student? "1.000 euro per maand van mijn ouders"

De kloof tussen een kotstudent die met 1000 euro moet rondkomen of 350 euro is ontzettend groot. Maar wat doen de studenten eigenlijk met hun geld? Worden de broodjes of de frietjes tussen de middag betaald door mama en papa? Krijgen ze überhaupt wel iets van hun ouders of moeten ze alles betalen met hun studentenjob? Op stap gaan, het gsmabonnement, een broodje tussen de middag, ... goedkoop is het niet om als Limburgse student door het leven te gaan. Wij gingen op pad en voelden de braaf studerende studenten aan de tand.

pebs

M.S. (24) uit Heusden-Zolder krijgt 1.000 euro per maand, maar moet daarmee wel de huur en andere vaste kosten betalen. Hij is laatstejaarsstudenten rechten aan de KU Leuven. De situatie van M.S. valt niet meteen te catalogeren onder de noemer alledaags. Samen met zijn vriendin woont hij in een huurwoning in Hasselt. "De gulden middenweg. Zij studeert in Sittard en ik in Leuven. Door de goede bereibaarheid hebben we besloten om in Hasselt te gaan wonen. De ouders betalen deels de huur van 690 euro, de elektriciteit, water, internet en een deel betaal ik zelf. Mijn vriendin draagt hier ook mee aan bij. Ik krijg vrij veel van mijn ouders, een kleine 1.000 euro per maand. Daar moet ik alles mee financieren: eten, kledij, doktersbezoeken…"

"De bedoeling is dat ik met het maandbudget alles doe. Ook werken mijn vriendin en ik nog bij de Ikea. Zelf verdien ik er zo’n 450 euro en mijn vriendin krijgt nog studiegeld vanuit Nederland. Ja, wij komen toe met dat bedrag. Maandelijks spaar ik nog zo’n 325 euro, want het liefst wil ik een woning kopen. Waar ik het meeste aan uitgeef? De huur, mijn vriendin en kledij. Op stap gaan, doe ik niet meer veel. Zeker niet vergeleken met vorig jaar toen ik nog op kot zat."

Lees hier meer getuigenissen

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio