© CN

Zo reageren Limburgse Turken op rel tussen Turkije en Nederland

Nog meer dan het Turkse referendum zelf verhit de rel met Nederland de gemoederen in de Turkse gemeenschap in Limburg. Daar tekent zich steeds meer een tweespalt af over de figuur van president Erdogan.

Chris NELIS

Nee, met naam wil niemand in de Turkse cafés in Genk kwijt dat hij nee zal stemmen in het referendum over de machtsuitbreiding van Erdogan. “Het leidt tot veel te hoge spanningen”, zegt een Turkse man van middelbare leeftijd. “Niet dat ik daar bang voor ben, maar ik heb geen zin in ruzie. Nederland heeft gelijk: er moet in Europa geen campagne gevoerd worden over een referendum in Turkije. Erdogan is zich te veel macht aan het toe-eigenen.”

“Niet democratisch”

Enkele klanten zijn het met de man eens, maar er is ook tegenkanting. “Ik ben niet rap boos, maar wat Nederland gedaan heeft, heeft mij erg geraakt”, zegt Erol Uysal uit Genk. “Ik ben akkoord dat Turkije geen grote openbare meeting in Nederland of België moet organiseren. Maar je moet de mensen wel de kans geven om hun verhaal te doen. Hoe moeten kiezen anders hun mening vormen voor ze naar de stembus gaan? Zijn dit dan de Europese lessen in democratie?”

“En ja, er mag zeker iemand van Turkije komen om ook het neekamp te verdedigen, dat is even belangrijk. Als Erdogan een dictator was – zoals ze hem hier soms afschilderen – dan was een referendum niet eens nodig. Dan deed hij gewoon zijn zin”, besluit Erol.

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio