© Felix Bergers

© Felix Bergers

© Felix Bergers

© Felix Bergers

© Felix Bergers

© Felix Bergers

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Eerste Alkense dialectavond lokt 170 bezoekers

'Zoe joent da be o.s gezeid', onder deze titel vond op vrijdag 10 maart in Alken voor de eerste keer een dialectavond plaats. Hij was het resultaat van een samenwerking tussen de Alkense dialectgroep, het gemeentebestuur, de plaatselijke erfgoedraad en de geschiedkundige kring. Initiatiefnemer Jos Boiten had het zich niet kunnen voorstellen: het Sint-Jorisheem was maar net groot genoeg om de 170 geïnteresseerden een stoel aan te bieden.

Felix Bergers

De bezoekers kregen een rijk geschakeerd programma aangeboden. De avond werd geopend met een groep Alkense vrouwen die als "De nonnekes" een sketch brachten vol grappige allusies op het eigen dorpsleven met zijn dorpsfiguren. Daarna bracht Paul Achten uit Hoeselt een poëtisch stuk onder de titel "Da ziet zje nau nimmee". Vlak voor de pauze nam de Breese troubadour Piet Stinckens zijn gitaar op om zijn typische verstillende luisterliedjes ten gehore te brengen.

Na de pauze zette Jo Billen uit Wellen zich op een barkruk om in zijn rijke dialecttaal straffe verhalen en spotrijmjes te brengen. Tenslotte vertelde de 86-jarige Armand Mesotten uit Diepenbeek een nostalgisch verhaal over zijn geboortedorp zoals hij het als kind beleefde.Hopelijk wordt deze meer dan geslaagde dialectavond het begin van een nieuw verhaal. Met enkele andere liefhebbers van de streektaal wil Jos Boiten van start gaan met een vereniging die het opneemt voor de bescherming van het dialect, en die het gebruik ervan wil promoten, zowel als omgangstaal als in de (geschreven en gesproken) kunsten. Hiervoor wordt een nieuwe dialectkring opgericht, Veldeke Lonerland. Lonerlands wordt gesproken in de gemeenten Borgloon, Wellen, Heers, Alken en een aantal aangrenzende dorpen als Zepperen, Kozen en Stevoort. Maar ook mensen uit andere Zuid-Limburgse steden en dorpen zijn welkom.

Wie iets voelt kriebelen om mee te doen, kan Jos contacteren via 011/31 67 67 of jos.boiten@telenet.be. (foto's: Magda Hanssen en Luc Schoonjans)

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio