Oudercontact: “Beter cultuur van betrokkenheid creëren dan verplichten”

Lieven Boeve, de topman van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, is niet tegen maatregelen die de interesse van ouders in de school bevorderen, maar vindt een verplichting en boetes te repressief. “We creëren beter een cultuur van ouderbetrokkenheid”, zegt hij.

De liberale burgemeester van Mechelen, Bart Somers, stelt voor om oudercontacten te verplichten voor alle ouders. Wie toch niet opdaagt, zou “een kleine boete” kunnen krijgen, verklaarde hij in De Morgen. Zijn voorstel is geen partijstandpunt, zo bleek al snel, en Somers zelf gaf via Twitter ook toe dat “boetes niet de juiste manier” zijn.

Boeve vindt een verplichting “een zwaar woord”, maar is wel van mening dat oudercontacten zeer belangrijk zijn. “We mogen toch verwachten dat ouders daar naartoe komen. De opvoeding is immers niet enkel een taak van de school. We stimuleren een schoolbeleid dat ouders op vele manieren tijdens het schoolgebeuren aanspreekt. Daardoor creëert de school een cultuur van wederzijdse betrokkenheid, waardoor ouders automatisch meer met de schoolloopbaan van hun kind bezig zijn”, zegt hij. “Als je ouders nooit aanspreekt op hun interesse en hen maar drie keer per jaar laat komen, creëer je geen klimaat van betrokkenheid.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer