© Tom Palmaers

Beschuldigde probeerde tijdens onderzoek naar ‘Slaapkamermoord’ ook speurders te manipuleren

Op het einde van de zitting in het Tongerse hof van assisen kregen alle partijen dinsdag de kans om vragen te stellen over het onderzoek van de Limburgse federale gerechtelijke politie (FGP). Openbare aanklager Alexandra Van Kelst wilde weten of beschuldigde Abdullah Essah gedurende het hele onderzoek probeerde om de speurders te manipuleren.

Case officer Johan Schreurs moest dit bevestigen. Abdullah Essah doodde de minderbegaafde Erik Janssen in de nacht van 21 op 22 oktober 2013 in Dilsen-Stokkem.

Volgens Essah wilde Janssen uit de biecht klappen over de homoseksualiteit van de jonge twintiger. Dat zou Essah zo kwaad hebben gemaakt dat hij Janssen met een schaar en mes te lijf ging en nadien wurgde. Door de manipulaties van Abdullah Essah konden de speurders, die een zeer uitgebreid onderzoek hadden gevoerd, bepaalde verklaringen van hem niet bevestigen. Essah had blijkbaar een goede kennis van het dossier, zodat hij telkens zijn verklaringen wist aan te passen.

Blijkbaar vraagt de Nederlandse justitie om de uitlevering van de 23-jarige Abdullah Essah voor een poging tot overval in Nederlands-Limburg. Ook daar had Essah zijn dna achtergelaten. Hij had zich gekwetst toen hij een autoruit wilde stukslaan van een koppel, dat net de casino in Valkenburg had verlaten. Aan de autoruit hing zijn bloed. De feiten dateren van 7 april 2011.

Dinsdag werd in de assisenzaal de uiteenzetting van de speurders afgerond. Woensdag staan 25 getuigen op het programma, zoals de buren die zich over de minderbegaafde Erik Janssen ontfermden, kennissen van het slachtoffer en de hangjongeren, die Erik hadden leren kennen en soms bij hem tv keken en een pintje dronken. Ook Abdullah Essah was een van die hangjongeren in Dilsen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer