Francken wacht uitspraak visumzaak gespannen af: “Al over plan-B nagedacht”

Print
Francken wacht uitspraak visumzaak gespannen af: “Al over plan-B nagedacht”

Foto: Katrijn Van Giel

Staatssecretaris Theo Francken (N-VA) kijkt ‘licht gespannen’ uit naar de uitspraak dinsdag van het Europees Hof in de Belgische zaak over de toekenning van humanitaire visa aan een Syrisch gezin. ‘Ik hoop op gezond verstand.’

De Raad voor Vreemdelingenbetwistingen stapte naar het Europees Hof van Justitie in de zaak van een Syrisch gezin dat een visum aanvroeg op de Belgische ambassade in Beiroet, Libanon. De Dienst Vreemdelingenzaken weigerde de toekenning, omdat ‘het gezin de bedoeling had om vervolgens asiel aan te vragen’.

De zaak zal een grote impact hebben voor heel de Europese Unie, herhaalt Theo Francken in VTM Nieuws. Als de Belgische staat in het ongelijk gesteld wordt, verleggen we onze grenzen naar onze ambassades en consulaten, waarschuwt hij. De staatssecretaris vreest dat het hele asielsysteem op de helling komt als vluchtelingen wereldwijd via Belgische ambassades humanitaire visa kunnen afdwingen.

Francken gaf aan dat hij jaarlijks zo’n duizend humanitaire visa aflevert, maar hij wil niet verplicht worden om dat te doen. Er zijn immers miljoenen mensen die potentieel in aanmerking komen voor een dergelijk visum, als ze dat in de ambassades en consulaten kunnen aanvragen.

Plan-B

De federale regering heeft volgens Francken al overlegd over wat er moet gebeuren als het Europees hof ons land ongelijk geeft, zei Francken. ‘Er is wel degelijk over een plan-B nagedacht.’

Op korte termijn zal er volgens de staatssecretaris moeten bekeken worden wat er met de ambassades en consulaten rond conflictgebieden dient te gebeuren. ‘We zullen ze een aantal dagen on hold moeten zetten om de zaken te organiseren’.

Daarnaast moet de wetgeving volgens hem ook aangepast worden opdat ‘rechters geen progressieve interpretatie meer kunnen doen’.

Naar verwachting doet het Europees Hof van Justitie dinsdagvoormiddag een uitspraak in de zaak. De advocaat-generaal van het Hof gaf vorige maand nog een advies dat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) in het ongelijk stelt.

Dinsdagnamiddag is om 14 uur een coördinatievergadering gepland en zal ook de Europese Commissie een standpunt innemen.