Fit & Gezond

Vitamine C, look of pijnstillers: wat helpt er nu echt tegen een verkoudheid?

Print
Vitamine C, look of pijnstillers: wat helpt er nu echt tegen een verkoudheid?

Foto: Shutterstock

Hang je met je verstopte neus graag boven een stoombadje of probeer je je keelpijn met een kopje warme melk met honing te verzachten? Hou er dan rekening mee dat de werking van dergelijke huismiddeltjes niet tot onvoldoende bewezen is. Kamp je met een vervelende verkoudheid, dan zit er niets anders op dan de zakdoekjes binnen handbereik houden. Dat wijst een onderzoek van het Britse Cochrane instituut uit.

Iedereen kent wel een aantal huismiddeltjes om een verkoudheid te bestrijden. Misschien ben je een fervente aanhanger van het stoombadje om die verstopte neus tegen te gaan of slik je doelbewust elke dag knoflooktabletten om net te voorkomen dat je getroffen wordt door een verkoudheid? Het blijkt echter allemaal een maat voor niets. Dergelijke huismiddeltjes werken eenvoudigweg niet.

Dat heeft een onderzoek van het Britse Cochrane instituut uitgewezen. De wetenschappers namen alle studies rond mogelijke remedies tegen verkoudheden onder de loep en constateerden dat zelfs de meest bekende huismiddeltjes zoals vitamine C, stoombadjes, paracetamol en warme melk niets bijdragen.

Zo werd vitamine C in de jaren zeventig nog door een gerenommeerd wetenschapper als beste remedie tegen verkoudheden naar voren geschoven, uit recentere onderzoeken blijkt nu dat de positieve preventieve effecten van deze vitamine zo goed als onbestaande zijn. De studies waaraan in totaal 11,306 deelnemers deelnamen, toonden enkel een klein voordeel aan bij personen die extreme sporten zoals marathons beoefenen. Bij hen nam het risico op een verkoudheid dan ook met de helft af.

Het inhaleren van stoom dat zogenaamd de verstopte neus zou vrijmaken, toonde ook al geen noemenswaardig effect aan en de onderzoeken naar de werking van lookcapsules of een flinke dosis look in je avondmaal zou volgens de onderzoekers stoelen op onvoldoende kwaliteitsvol bewijsmateriaal.

Paracetamol zou mogelijk een verstopte of lopende neus kunnen verlichten, maar oefent geen invloed uit op andere symptomen, zoals keelpijn of hoestbuien. Antibiotica waren ook al niet effectief. Verkoudheden worden immers veroorzaakt door virussen, die ongevoelig blijken voor de effecten van antibiotica. Een dagje in de luie zetel met je pakje tissues naast je is voorlopig dus je enige redmiddel.

Niet te missen