“Boekhouders van foute enveloppen zullen nooit meer op Oscars werken”

Print

De twee accountants die op de Oscars werkten voor PricewaterhouseCoopers, het auditkantoor dat al 83 jaar verantwoordelijk is voor het tellen van de stemmen, zullen nooit meer werken tijdens de ceremonie. Dat heeft de Academy of Motion Picture Arts and Sciences gemeld. De twee zijn verantwoordelijk voor het afroepen van de foute winnaar voor beste film, de belangrijkste Oscar van de avond.

Brian Cullinan en Martha Ruiz, die tijdens de Oscarceremonie verantwoordelijk waren voor de rode enveloppen met de namen van de winnaars, zijn voortaan persona non grata tijdens de Oscarceremonies, aldus een woordvoerder van de Academy. Het auditkantoor zelf, dat eerder al zijn verontschuldigingen aanbood en aankondigde een onderzoek te starten naar wat er juist was misgelopen, krijgt voorlopig geen sancties, aldus de woordvoerder nog.

Cullinan en Ruiz hebben de afgelopen vier jaar gewerkt op de Oscars, en waren zondag dus verantwoordelijk voor de “grootste fout ooit” op de Oscars. In plaats van presentatoren Warren Beatty en Faye Dunaway de envelop te overhandigen met de winnaar voor de beste film (‘Moonlight’), gaven ze de twee een duplicaat van de envelop met daarin de laureaat van de Oscar voor beste actrice Emma Stone, die net daarvoor de prijs kreeg voor haar rol in ‘La La Land’.

Afgeleid door Twitter

Volgens Academy-voorzitster Cheryl Boone Isaacs zou Cullinan afgeleid zijn geweest en foto’s van Emma Stone hebben getweet toen hij de envelop moest overhandigen. Hij verwijderde de foto’s achteraf van zijn Twitter-account.

PwC heeft nog niet gereageerd op de beslissing van de Academy.

Bekijk hier onze volledige tv-gids