Onfortuinlijke Simpson krijgt eigen Ventoux-wijn

Print
Onfortuinlijke Simpson krijgt eigen Ventoux-wijn

Het etiket van de wijn. Foto: BikeBiz

In het Verenigd Koninkrijk zal binnenkort een wijn verkocht worden om Tom Simpson te herdenken. Deze zomer is het 50 jaar geleden dat de Brit het leven liet na de beklimming van de mythische berg Mont Ventoux.

Het Verenigd Koninkrijk maar ook de wereld is de ex-wereldkampioen Tom Simpson niet vergeten. De Brit, die tijdens zijn leven nog in Gent woonde, stierf in volle beklimming van de Mont Ventoux. De ex-wereldkampioen zeeg neer op 1400 meter van de top van de ‘Kale Berg’. Bewusteloos werd hij overgevlogen naar het ziekenhuis in Avignon, maar daar kon men enkel de dood vaststellen bij de nog niet eens dertigjarige Simpson.

Op de plaats waar deze eeuwige karakterman van zijn fiets viel, is er een herdenkingsmonument geplaatst. Wat de precieze oorzaak is van de dood van de grootste Britse wegrenner van dat moment, is op vandaag nog niet duidelijk, maar het wijst eerder in de richting van een combinatie van factoren zoals uitputting en hitte. Het was die dag 42 graden warm. Dochter Joanne is nog altijd op zoek naar het autopsierapport van deze innemende persoonlijkheid die een jongen van zijn tijd was.

Onfortuinlijke Simpson krijgt eigen Ventoux-wijn
Een verpleegster dient de eerste zorg toe aan Simpson. Foto: AFP

Herdenkingswijn

Simpson, onder andere winnaar van de Ronde van Vlaanderen 1961, Milaan-Sanremo 1964 en de Ronde van Lombardije 1965 en o.a. Parijs-Nice 19 beroert nog altijd veel harten. Domaine des Anges, een wijngaard dichtbij de Mont Ventoux, gaat een rode wijn maken ter ere van de gestorven wielrenner. “Tom and the Peloton” zal verkocht worden in het Verenigd Koninkrijk en herdenkt dat deze man die nooit opgaf een halve eeuw geleden het leven liet. Van iedere verkochte fles zal er een donatie naar de Tom Simpson Memorial Fund in het Verenigd Koninkrijk gaan.

Op 13 juli zal de dochter van Tom Simpson, Joanne, uit eerbied voor haar vader de Mont Ventoux beklimmen een halve eeuw na de sterfdag. Iedereen is welkom om mee te fietsen. Het herdenkingsmonument op de Mont Ventoux wordt nog altijd heel druk bezocht. Simpson was en is geliefd.

Onfortuinlijke Simpson krijgt eigen Ventoux-wijn
Het herdenkingsmonument op de Mont Ventoux. Foto: BELGAIMAGE

Het is niet verwonderlijk dat Simpson nu ook zijn eigen wijn krijgt. Het is een echte cultheld over het Kanaal. Hij was één van de beste renners uit het Verenigd Koninkrijk. Opvallend is dat Simpson na zijn eerste val had gezegd: “Zet me terug op mijn fiets.” Opgeven stond niet in Simpsons woordenboek.

“Tom and the Peloton” zal vanaf april beschikbaar zijn in het Verenigd Koninkrijk en zal ongeveer 15 euro kosten. Het is een mix van 90 procent Syrah druiven en 10 procent Grenache druiven.