© AFP

© AP

thumbnail: null
thumbnail: null

Grootschalige politieactie aan Berlijnse moskee

In Berlijn heeft de politie dinsdagochtend huiszoekingen uitgevoerd op 24 locaties. Het doel van de razzia’s was de salafistische moskeevereniging 'Fussilet 33', die nu officieel werd verboden. De Fussilet-moskee werd regelmatig bezocht door Anis Amri, die met een vrachtwagen inreed op een kerstmarkt in Berlijn op 19 december. Daarbij kwamen elf mensen om en raakten meer dan vijftig mensen gewond.

De Fussilet-moskee was volgens de politie een ontmoetingsplaats voor gewelddadige islamisten, die er radicaliseerden. Er zou ook geld zijn ingezameld voor terroristische aanslagen in Syrië.

Over een verbod op de vereniging 'Fussilet 33' wordt al sinds 2015 gediscussieerd. Na de aanslag van Anis Amri kwam de zaak in een stroomversnelling: een verbod op de vereniging door de lokale overheid werd al op 15 februari door een administratieve rechtbank bevestigd. Een week geleden sloot de moskee overigens al de deuren en werd volgens Andreas Geisel, lid van de Berlijnse senaat, ook het huurcontract beëindigd.

Dinsdag was er dan een grootschalige politieactie waarbij 460 agenten werden ingezet. Om 6 uur ‘s ochtends doorzochten ze zestien woningen, twee bedrijven en zes cellen in twee Berlijnse gevangenissen.

Meer informatie over de razzia’s wordt in de loop van dinsdag bekendgemaakt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer