N-VA eist internationaal onderzoek naar misdaden Congolees leger

Print
Kamerlid Peter Luykx (N-VA) roept minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) op om een internationaal onderzoek te steunen naar misdaden door het Congolese leger. Afgelopen week doken schokkende beelden op, waarin te zien is hoe Congolese soldaten ongewapende burgers doodschieten in de provincie Kasai.


Als het van N-VA afhangt moet er dringend een internationaal onderzoek komen, om te bepalen wie verantwoordelijk is. Minister Reynders gaf tijdens de plenaire vergadering van de Kamer vanmiddag alvast te kennen om het internationale onderzoek, dat onder andere wordt geëist door Frankrijk en Groot-Brittannië, te willen steunen.
"De situatie in Kasai is heel verontrustend. Volgens mensenrechtenorganisaties ter plaatse zijn er al minstens 280 slachtoffers gevallen. Het Congolese leger zou op burgers schieten die ze ervan verdenken deel uit te maken van milities"
"Ik vraag dat er snel een internationaal onderzoek komt. Ik heb ook onze ambassade ter plaatse al opdracht gegeven om dit dringend aan te kaarten. Bovendien wil ik deze zaak agenderen op de Europese Raad van ministers van Buitenlandse Zaken, waar ook individuele sancties tegen Congo kunnen worden genomen", aldus nog Reynders.