© REUTERS

Daarom vliegen er binnenkort drones van Vlaamse overheid boven uw hoofd

De Vlaamse overheid wil in de toekomst drones meer inzetten voor de periodieke inspectie van waterinfrastructuur, zoals bruggen, sluizen en dammen. Dat heeft Vlaamse minister van Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) gezegd op een vraag van volksvertegenwoordiger Bert Maertens (N-VA).

Recent is een proefproject uitgevoerd op de Schelde in Avelgem. Daarbij werd een drone ingezet voor de inspectie van de IJzerwegbrug. Die proef is gunstig geëvalueerd en krijgt een vervolg.

Zo zullen er binnenkort drones ingezet worden voor de inspectie van de havendammen in Oostende. “Vanuit de lucht zullen, met behulp van een drone en een digitale hoog-resolutiecamera, de havendammen op regelmatige tijdstippen gefotografeerd worden”, aldus Bert Maertens. Er komt eerst een nulmeting om daarna op geregelde tijdstippen een controlemeting te houden. Met behulp van de nodige gespecialiseerde software worden de foto’s dan vergeleken om na te gaan waar er verschuivingen zijn. Op die manier kunnen specialisten oordelen of er al dan niet herstellingen nodig zijn.

Het grote voordeel is dat de veiligheid voor de inspecteur fors toeneemt. Die kan met de inzet van drones de nodige controles uitvoeren vanop een veilige plaats.

Dinsdag werd nog de Vlaamse dronecluster Euka boven de doopvont gehouden dat de drone-industrie in Vlaanderen op de wereldkaart moet zetten. Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters (N-VA) sprak meteen zijn steun uit voor het initiatief.

(belga)

Aangeboden door onze partners