© rr

© rr

© nvwa

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Oost-Europese puppydealers openen winkels in ons land “Eén dag geluk en dan week miserie met stervende pup”

Een grote puppyimporteur uit Slovakije is nu ook zelf hondenhandelaar in ons land geworden. De man baat sinds december 2016 een eigen zaak uit waar hij puppy’s verkoopt die hij via zijn eigen netwerk invoert. “Het zijn al jaren de Oost-Europeanen die het vuile werk opknappen, maar de Belgische handelaars gingen tot nu toe met de grootste winst lopen”, zegt een insider in het broodfokmilieu. “Dat de importeur nu zelf de verkoop erbij neemt, stond in de sterren geschreven.” Of alles zuiver gebeurt, blijft de vraag. Zo wordt een bedrijfsdierenarts vanavond in ‘Pano’ ontmaskerd als iemand die blanco Belgische paspoorten en microchips verkoopt om de ware oorsprong van de Oostblokpups uit te wissen.

rd

VIDEO. Bekijk onderaan het artikel de trailer van Pano.

Het Slovaakse bedrijf staat al jaren op de lijst van door de overheid erkende importeurs. In december heeft dit bedrijf in Westrozebeke een bestaande hondenhandel overgenomen. Daar worden sinds december Slovaakse puppy’s verkocht, maar de jonge dieren worden ook aangeboden op de zoekertjessite 2dehands.be.

Dat de overname van de zaak eind vorig jaar niet van een leien dakje liep, bewijzen de pv’s die zijn opgesteld. Uit een verhoor blijkt dat de Slovaken de vorige eigenares onder druk hebben gezet om de zaak over te geven. De tolk van de Slovaken zou haar ook bedreigd hebben via WhatsApp.

Vlaamse markt

Dat een van de grootste Oost-Europese puppyimporteurs nu in België zelf honden komt verkopen, is een doorn in het oog van andere broodfokkers. Volgens een insider plant de Slovaakse importeur immers een uitbreiding met meerdere zaken. “Hij wil in elke provincie een winkel openen om zo een groot stuk van de Vlaamse markt in te palmen. Andere handelaren zijn daar niet gelukkig mee, maar ze staan met hun rug tegen de muur. De Slovaak is ook hun leverancier. Wie moeilijk doet, krijgt geen goedkope pups meer.”

Bij dierenrechtenorganisaties bestaat veel onvrede over de manier waarop de dienst Dierenwelzijn met haar eigen wetgeving omspringt. De wet verbiedt ten stelligste import vanuit verzamelcentra. Maar tijdens een zending naar zulke bedrijven in Tsjechië en Slovakije in 2013 zagen de ambtenaren Dierenwelzijn er geen graten in. Het gevolg is dat er op de lijst van erkende importeurs vandaag nog altijd een heleboel Oost-Europese verzamelcentra staan.

Onderzoeksreportage

Een grootschalig onderzoeksdossier van deze krant toonde in 2014 al aan dat er op grote schaal geknoeid wordt met paspoorten, microchips en vaccinaties. En ondanks de straffe taal van Vlaams minister van dierenwelzijn Ben Weyts - “Alle rotte appels moeten eruit” - is dat sindsdien niet veranderd. Puppy’s mogen sinds 2014 ten vroegste op 15 weken ingevoerd worden, maar op die leeftijd is het belangrijkste verkoopsargument - de schattigheid van een puppy - al lang verdwenen. Om de verstrengde wetgeving van Weyts te omzeilen, wordt vaak nog steeds op grote schaal met papieren gesjoemeld. Jonge dieren van acht tot tien weken zijn op papier 15 weken oud en blijken volgens het valse paspoort ook gevaccineerd. De realiteit is dat enkele dierenartsen een aardige cent bijverdienen met een handeltje in blanco paspoorten, registratieformulieren, medicatie of microchips. Daarmee worden in Oost-Europa puppy’s Belgisch gemaakt en kan de consument niet meer achterhalen wat de oorsprong van zijn hondje is. Hoe dat allemaal in zijn werk gaat, wordt vanavond duidelijk in een onderzoeksreportage van ‘Pano’ op Eén.

"Eén dag geluk en dan week miserie met stervende pup"

Vanavond getuigen Caroline Huygens (21) en haar vriend Stef Bruyndonckx (23) in de reportage van ‘Pano’ tot welke emotionele en financiële ellende importpuppy’s kunnen leiden. De reportage graaft dieper dan ooit met een undercoveractie waarbij de reporters Slovaakse pups ‘witwasten’ met blanco Belgische paspoorten en microchips die ze gewoon bij een corrupte dierenarts konden kopen.

Op zondag 5 februari kochten Caroline en haar vriend een Shiba Inu bij een kweker-handelaar in het Antwerpse. De pup werd door de nieuwe eigenaars Shiba gedoopt. “De eerste dag was er geen probleem, maar in de nacht van maandag op dinsdag moest Shiba overgeven en had hij last van diarree. We zijn de volgende dag meteen naar onze dierenarts gegaan, maar die stelde vast dat onze pup last had van het besmettelijke parvovirus.” Parvo kan voor jonge pups een dodelijke ziekte zijn. Op aanraden van hun dierenarts gaan Caroline en Stef met hun puppy naar een gespecialiseerde dierenkliniek in Merelbeke. “Omdat parvo zo besmettelijk is, hebben we onze woning verschillende keren met ammoniak en bleekwater gekuist. En hebben we al onze kleding gewassen.”

Papierwerk

De jonge pup zou de kliniek echter nooit meer verlaten. “Amper een kwartier nadat de reportageploeg van ‘Pano’ twee weken geleden ons bezoekje aan Shiba gefilmd had, is hij gestorven. Intussen had ik al vreemde dingen ontdekt in de papieren van ons hondje. Op het moment zelf let je daar niet op, omdat je euforisch bent met je nieuwe puppy. Maar achteraf zag ik dat Shiba een Tsjechisch paspoort had en dat er vreemde dingen in stonden. De verkoper had ons verteld dat de pup in oktober 2016 geboren was, maar volgens de verschillende dierenartsen die hem onderzocht hebben, kon hij onmogelijk zo oud zijn. Volgens hen was onze pup hooguit 10 weken oud. Volgens het paspoort heeft Shiba zijn verplichte vaccinaties gekregen op 13 januari in Tsjechië. Dat is hoogst opmerkelijk, want hij was op 11 januari al ingeschreven... in België.

Klacht

Mijn vriend en ik hebben één dag puppygeluk gekend en zes dagen miserie met een stervend hondje. Wij hechten geen enkele geloof aan de uitleg van de verkoper. De aankoop van onze pup, allerlei attributen, dierenartskosten en labo-onderzoeken heeft ons uiteindelijk meer dan 2.500 euro gekost. Dat bedrag zal nog oplopen omdat nog niet alle onkosten van de dierenkliniek werden gefactureerd. We laten het hier niet bij en zullen een strafklacht indienen tegen de verkoper. Het wordt hoog tijd dat dit soort handelaars gestopt worden”, besluit Caroline Huygens.

‘Pano’, Eén, 21.25 uur

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer