Steven Vandeput: “Ik heb niks te verbergen, ik kreeg 13.000 euro”

Print
Steven Vandeput: “Ik heb niks te verbergen, ik kreeg 13.000 euro”

Steven Vandeput (N-VA). Foto: Bart Dewaele

Minister van Defensie Steven Vandeput ontkent niet dat hij met zijn familiebedrijf EIB in verschillende NV’s zetelde, zoals Nuhma en Publilum. “Maar er is niks illegaals gebeurd. Ik ben transparant geweest in alles wat ik gedaan heb.”

LEES OOK: Vandeput en Vanvelthoven zetelden met familiebedrijf in Nuhma en Publilum

Gisterenavond maakte LDD’er Peter Reekmans een lijst bekend van politici die met hun familiebedrijfjes in intercommunales en NV’s zetelden. Volgens Reekmans was het hen vooral te doen om het fiscaal voordeel.

Huidig minister van Defensie Steven Vandeput zetelde voor hij minister werd via zijn bedrijfje ‘Engineering voor Interieur en Bouwprojecten’ (EIB) in de raden van bestuur van Nuhma, Publilum en Aspiravi. De dag dat de regering Michel werd gevormd, op 11 oktober 2014, stapte hij uit al die vennootschappen.

“Er is niks illegaals gebeurd. Ik ben transparant geweest in alles wat ik gedaan heb, al die mandaten staan ook op Cumuleo.be”, zegt Vandeput. “Het enige wat ik gedaan heb is de keuze gemaakt om met mijn vennootschap te zetelen. Op de eerste vergadering van Nuhma, het Limburgs klimaatbedrijf dat is opgericht met de fondsen die overbleven na de verkoop van Luminus, werd ons de keuze voorgeschoteld: ofwel aansluiten bij een sociaal secretariaat, ofwel zetelen via mijn eigen vennootschap. Ik heb voor dat laatste gekozen, want dan was ik zeker dat het in orde was. Het gaat ook om een actief bedrijf waar daadwerkelijk dingen gebeurden, niet om een vennootschap die speciaal zou zijn opgericht voor dit doel.”

Enig kind

Dat het Vandeput te doen was om de fiscale opbrengst, zoals Reekmans beweert, wordt ontkend. “Je moet sowieso 33,99 procent vennootschapsbelasting betalen. En als je er geld wil uithalen, moet je jezelf loon uitbetalen of dividenden uitkeren. Loon wordt belast via de inkomstenbelasting, dividend via de roerende voorheffing. Ik heb dat allemaal netjes betaald. Ik heb alles aangegeven zoals het hoort. Ik heb niks verborgen. Er is geen sprake van weg foefelen of van poenscheppen. Of zijn opeens alle vennootschappen verdacht?”

Vandeput belooft alle vergoedingen die hij kreeg in de loop van de dag openbaar te maken. “Ik heb aan mijn boekhouder gevraagd om de boekhouding van 2013 en 2014 na te kijken. Wat Nuhma betreft kan ik zeggen dat ik als bestuurder in 2013 5.833,33 euro heb gekregen en in 2014 nog eens 7.794,52 euro, exclusief btw. Aangezien ik er geen volledig jaar heb ingezeten, komt dat overeen met het jaarlijkse gemiddelde van 10.000 euro per bestuurder, zoals Nuhma-CEO Ludo Kelchtermans ook al zei.”

Tot slot hekelt Vandeput ook “het zoeken van de N-VA”. “Alles wordt op één hoop gegooid door Reekmans, die in Humo zelfs beweert dat mijn broer in mijn familiebedrijfje zat. Terwijl ik enig kind ben.”