Rijsimulator moet parkeerroutes in Sint-Truiden duidelijker maken

Print
Rijsimulator moet parkeerroutes in Sint-Truiden duidelijker maken

Foto: Sven Dillen

Hasselt / Sint-Truiden -

Het Instituut voor Mobiliteit (IMOB) van de Universiteit Hasselt zet dit voorjaar Truienaars achter het stuur van een rijsimulator om de parkeerroutes in de binnenstad te verbeteren. Sint-Truiden is de eerste stad in Limburg die deze technologie inschakelt. Het project kadert in de grote stadsvernieuwingsoperatie waarbij de binnenstad in een nieuw jasje gestoken wordt. Dat meldt de stad in een persbericht.

Het stadsbestuur van Sint-Truiden gaat samen met de Universiteit Hasselt het parkeergeleidingssysteem langs de parkings Veemarkt, Cicindria en Sluisberg vanuit Tienen, Diest en Hasselt onder de loep nemen. Vorige week is de volledige route in kaart gebracht. Nu gaan de onderzoekers het gedrag van de bestuurders bestuderen, om zo de signalisatie op het terrein beter te kunnen afstemmen op hun rijgedrag. “We gaan de parkeerroutes analyseren op onduidelijkheden in de signalisatie”, zegt burgemeester Veerle Heeren (CD&V). “Iedereen die onze stad bezoekt, zal in de toekomst vlot naar een centrumparking geleid worden.”

Om te achterhalen of weggebruikers de boodschap op de verkeersborden opmerken en opvolgen, moet een groep testpersonen een route afleggen in een signalisatie- of rijsimulator. “In zo’n simulator analyseren we het kijk- en rijgedrag van de testpersonen aan de hand van eyetracking-technologie”, legt professor Tom Brijs van UHasselt uit. “Dankzij de input van de testpersonen op de gesimuleerde routes kunnen we de leesbaarheid en de plaatsing van de borden verbeteren. Opstoppend verkeer door ronddolende auto’s op zoek naar een parkeerplaats is dan verleden tijd.”

De technologie werd al toegepast voor de complexe omleidingsroutes tijdens de werken aan het viaduct van Vilvoorde, voor het verkeerscirculatieplan in Mol en ook voor het testen van de nieuwe signalisatieborden aan het IKEA-kruispunt van Hasselt-Zuid. Sint-Truiden is de eerste stad in Limburg die de technologie inschakelt, want het IKEA-experiment in Hasselt was een dossier van het Vlaams Gewest.

Het stadsbestuur is voor het experiment nog op zoek naar testpersonen die in de simulator willen plaatsnemen. Omdat de groep zo divers mogelijk moet zijn, kunnen zowel Truienaars als niet-Truienaars, jong of oud, zich kandidaat stellen. Wie wenst deel te nemen, kan zich kandidaat stellen via werveninsinttruiden.be/mobiliteitsonderzoek. De testsessies zijn gepland voor eind maart.

Lees ook: Sint-Truiden maakt parkeren makkelijker

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio