Opgelet: Vandaag moet de verwarming weer iets lager

Print
Opgelet: Vandaag moet de verwarming weer iets lager

Archiefbeeld. Foto: rr

Brussel -

Vrijdag/vandaag vindt de dertiende editie plaats van de Dikketruiendag, een initiatief dat structurele aandacht vraagt voor de klimaatopwarming en scholen, ondernemingen en overheden oproept minder CO2 uit te stoten. Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege bezocht vrijdag Natuurschool Berkenboom De Ritsheuvel in Belsele-Puivelde (Sint-Niklaas).

Thema van de Dikketruiendag dit jaar is ‘Hou het poolijs koel’. Een van de gevolgen van de uitstoot van broeikasgassen is immers het smelten van het ijs op de Noord- en Zuidpool. Het poolijs is de ‘airconditioning of koeling’ van de aarde en heeft een belangrijke invloed op het klimaat van onze planeet. Zo zorgt het onder andere voor een stabiel klimaat. Als het poolijs verder smelt en de aarde blijft opwarmen, heeft dat grote gevolgen voor de zeespiegel en het klimaat in Vlaanderen en daarbuiten.

Dikketruiendag roept iedereen op om aandacht te besteden aan de grote uitdaging van de klimaatverandering. De campagne mikt vooral op eenvoudige maatregelen, die op een structurele wijze aangehouden kunnen worden: bijvoorbeeld de temperatuur een graadje lager draaien, niet-gebruikte elektrische apparaten uitschakelen en beter isoleren.

Het initiatief richt zich onder meer op scholen. Minister Schauvliege bezocht vrijdag Natuurschool Berkenboom De Ritsheuvel in Sint-Niklaas. De school zet al jaren sterk in op milieuzorg. De leerlingen toonden de minister hun buitenklas, moestuin en de vijver in opbouw. Bij de kleuters werd het verhaaltje ‘Terra is ziek’ over de klimaatproblematiek voorgelezen.

In andere scholen ging traditiegetrouw de temperatuur een paar graden lager en droegen de leerlingen een trui meer om dit compenseren, vandaar ook de naam van het initiatief. Voor Dikketruiendag kreeg de Vlaamse overheid in de personeelsrestaurants vrijdag alleen veggie geserveerd. Het domein van Bokrijk organiseerde een Dikketruienweek en de Zoo van Antwerpen lanceerde een ludiek filmpje met een gorilla en een trui.

(belga)