Jambon op zoek naar bedrijven die politie 21ste eeuw in kunnen loodsen

Print
Jambon op zoek naar bedrijven die politie 21ste eeuw in kunnen loodsen

Foto: Photo News

Brussel -

De federale regering gaat op zoek naar bedrijven die de politie op het vlak van informatisering naar de 21ste eeuw kunnen helpen. Doel is “intelligent policing” en “modern databeheer”, waarbij politiemensen bijvoorbeeld van op het terrein pv’s kunnen opstellen of databanken kunnen checken.

Voorlopig gaat het slechts om groen licht voor het uitsturen van een lastenboek. “We leggen niet in detail vast hoe het systeem er moet gaan uitzien, maar we zeggen wat we willen, waar we naartoe willen”, verduidelijkte Jambon. “Eerste stap is dus om te weten welke bedrijven zich bekwaam achten om zo’n ambitieus systeem te ontwikkelen.”

De N-VA-minister spreekt van een “quantumsprong” naar de 21ste eeuw. “De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat de informaticasystemen van de lokale en in zekere mate ook de federale politie nog tot de vorige generatie behoren”, klonk het. “Die oude systemen zijn bovendien duur in onderhoud en het is moeilijk om er bijkomende ontwikkelingen op te doen.”

Hoeveel het precies zal kosten, zal onder meer afhangen van de offertes die zullen binnenlopen. Het is in elk geval de bedoeling om ‘off the shelf’ te kopen. “We willen het niet helemaal zelf ontwikkelen”, aldus nog Jambon na afloop van de ministerraad.

Minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open Vld) benadrukte het ultieme doel van meer ‘e-government’: “Hoe kan je een betere overheid zijn?”. “Digitalisering heeft niet de bedoeling jobs te vernietigen, maar net te zorgen dat de diensten beter kunnen werken”, besloot hij.

(belga)