Elektriciteitsfactuur wordt opnieuw duurder: zoveel meer gaat u betalen

De elektriciteitsfactuur wordt opnieuw wat duurder. Vanaf 1 maart gelden immers hogere zogenaamde transmissienettarieven, het gedeelte van de elektriciteitsfactuur voor het gebruik van het hoogspanningsnet. Voor een gemiddeld gezin (3.500 kWh/jaar) komt er jaarlijks 5,26 euro bij, een stijging met 0,5 procent. Dat meldt de Vlaamse energieregulator Vreg donderdag.

De Vreg meldt dat ze de nieuwe transmissienettarieven voor distributienetgebruikers gepubliceerd heeft. De lichte stijging ervan is volgens de Vlaamse energieregulator “in hoofdzaak het gevolg van de Elia-tarieven voor 2017 die door de Creg werden goedgekeurd”. Elia is de beheerder van de hoogspanningsleidingen, de Creg de federale energieregulator.

De hogere transmissienettarieven gelden voor alle klanten die aangesloten zijn op het distributienet, het deel van het elektriciteitsnet dat ‘tot de voordeur’ gaat. Het gaat zowel om gezinnen als kleine en grote bedrijven.

De transmissienettarieven zijn een onderdeel van de nettarieven - daarnaast zijn er ook distributienettarieven voor het vervoer van elektriciteit over het distributienet. Naast de nettarieven bestaat de stroomfactuur nog uit heffingen en de energiekost zelf. De nettarieven worden betaald aan de distributienetbeheerders, Eandis en Infrax.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer