Elektriciteitsfactuur wordt opnieuw duurder: zoveel meer gaat u betalen
De elektriciteitsfactuur wordt opnieuw wat duurder. Vanaf 1 maart gelden immers hogere zogenaamde transmissienettarieven, het gedeelte van de elektriciteitsfactuur voor het gebruik van het hoogspanningsnet. Voor een gemiddeld gezin (3.500 kWh/jaar) komt er jaarlijks 5,26 euro bij, een stijging met 0,5 procent. Dat meldt de Vlaamse energieregulator Vreg donderdag.
De Vreg meldt dat ze de nieuwe transmissienettarieven voor distributienetgebruikers gepubliceerd heeft. De lichte stijging ervan is volgens de Vlaamse energieregulator “in hoofdzaak het gevolg van de Elia-tarieven voor 2017 die door de Creg werden goedgekeurd”. Elia is de beheerder van de hoogspanningsleidingen, de Creg de federale energieregulator.
De hogere transmissienettarieven gelden voor alle klanten die aangesloten zijn op het distributienet, het deel van het elektriciteitsnet dat ‘tot de voordeur’ gaat. Het gaat zowel om gezinnen als kleine en grote bedrijven.
De transmissienettarieven zijn een onderdeel van de nettarieven - daarnaast zijn er ook distributienettarieven voor het vervoer van elektriciteit over het distributienet. Naast de nettarieven bestaat de stroomfactuur nog uit heffingen en de energiekost zelf. De nettarieven worden betaald aan de distributienetbeheerders, Eandis en Infrax.
(belga)
Hoofdpunten
LIVE TITELSTRIJD. Wie kroont zich tot kampioen? Volg het hier de hele dag lang
De twijfelgevallen staan dan toch aan de aftrap: Vincent Janssen is fit genoeg en start in de basis bij Antwerp, Union start met zowel Teuma als Boniface
Cafés in Genk stromen langzaam vol: “Belangrijkste is dat ze winnen van Antwerp”
Troepen blauw-wit legioen maken zich op voor de strijd: “We zijn er helemaal klaar voor”
Beste van Plus
Lees meer
Biden bekrachtigt akkoord over schuldenplafond: “We hebben economische crisis afgewend”
Staatssecretaris Alexia Bertrand geeft banken tot eind juni om rente op spaarboekjes te verhogen
Banken hebben wel ruimte om spaarrente te verhogen, zegt Vandenbroucke: “Berekening Nationale Bank is volstrekt onjuist”
Biokerosine doet uitstoot van luchtvaartindustrie drastisch dalen, maar er zit een addertje onder het gras