Nieuwe opdoffer voor presidentskandidaat Fillon: parket wil verder onderzoek

Print
Nieuwe opdoffer voor presidentskandidaat Fillon: parket wil verder onderzoek

François Fillon en Penelope Clarke

Het financiële parket in Frankrijk heeft gevraagd om het corruptieonderzoek naar de conservatieve presidentskandidaat François Fillon voort te zetten. Dat melden verschillende Franse media donderdag.

De onderzoekers van het centraal bureau voor de bestrijding van corruptie en van financiële en fiscale inbreuken (OCLCIFF) hadden woensdag de voorlopig resultaten van hun inleidend onderzoek overgemaakt aan het parket. Dat onderzoek was op 25 januari opgestart nadat het satirische blad Le Canard Enchaîné had geschreven dat Fillon familieleden had laten betalen voor fictieve jobs.

Op basis van dat rapport had het parket kunnen beslissen om het onderzoek stop te zetten. Maar dat zal dus niet gebeuren. Het rapport bevat “feiten die gekwalificeerd kunnen worden als verduistering van publieke fondsen, misbruik van sociale goederen en het verzwijgen van die misdrijven”, zo meldt het parket.

“Verschillende elementen die al verzameld werden, laten niet toe het dossier te klasseren”, luidt het nog. “De onderzoeken worden voortgezet met strikt respect voor de regels.”

Lees meer over de verkiezingen in Frankrijk