Fit & Gezond

De oudste thuis? Dan ben je mogelijk slimmer dan je broers en zussen

Print
De oudste thuis? Dan ben je mogelijk slimmer dan je broers en zussen

Foto: Shutterstock

Een nieuwe studie van de universiteiten van Edinburgh en Sydney onderzocht 5000 kinderen vanaf de geboorte tot hun 14 jaar en kwam tot de conclusie dat eerstgeborenen hoger scoren op IQ-tests omdat ze meer mentale stimuli krijgen van hun ouders.

De emotionele aandacht zou hetzelfde zijn, maar wat opvalt is dat eerstgeborenen meer hulp en aandacht krijgen van hun ouders als het over taakjes en ontwikkelingen gaat die de intelligentie zouden beïnvloeden.

Deze resultaten komen uit een grootschalig onderzoek. De universiteiten van Edinburgh en Sydney hebben 5000 kinderen op regelmatige basis onderzocht vanaf hun geboorte tot hun puberteit. Al van jongsaf scoren eerstgeborenen gemiddeld hoger op IQ-tests. 

De onderzoekers konden ook duidelijk waarnemen dat het gedrag van de ouders verandert naarmate ze meer kinderen krijgen. Het eerste kind krijgt bijvoorbeeld de eerste levensjaren heel veel steun en aandacht van de ouders als het over nieuwe dingen leren gaat, huiswerk, een instrument bespelen of knutselen. Vanaf een tweede kind vermindert de aandacht aanzienlijk. Op het emotionele vlak blijft de aandacht gelijk. Het verminderen van de aandacht gaat vooral over denkvaardigheden. 

Nog een opvallende vaststelling uit het onderzoek: zwangere vrouwen nemen gemiddeld meer risico (zoals roken of drinken) tijdens de zwangerschap van latere kinderen, dan bij hun eerste zwangerschap. 

Ben jij dus het oudste kind uit je gezin? Dan is de kans groot dat je tijdens het opgroeien meer mentale stimuli hebt gekregen van je ouders en dat je hersenen zich dus zo net iets beter hebben ontwikkeld dan die van je broers of zussen. 

 

 

 

 

Niet te missen