© David Tucci

Is het deze jonge Limburgers voorlopig gelukt om alcoholvrij te blijven?

Ook in onze provincie schuiven mensen in februari alcohol aan de kant. Wij zochten en vonden drie jonge Limburgers die meedoen aan ‘Tournée Minérale’ en vroegen naar hun voornemens tijdens de drooglegging. Tijd om eens poolshoogte te nemen: hebben ze de verleiding tot nu toe kunnen weerstaan?

mce

David Tucci (31, uit Genk): “Het ziet er voorlopig erg goed uit! Ik heb geen druppel alcohol aangeraakt. Normaal gebruik ik ook tijdens het koken alcohol en zelfs dat heb ik gelaten (hoewel de alcohol grotendeels verdampt). Dus ik zit wel op het goede spoor”, klinkt het tevreden. Of hij nog niet te hard in de verleiding gebracht werd? “Ik ben een aantal keren op de proef gesteld. Zo was er zondag een receptie na de Maria Lichtmis voor mijn zoontje Mathis. En toen kwamen ze rond met bubbels. Dat was toch wel even op de tanden bijten. En natuurlijk mis ik wel mijn whisky voor de tv.”

“Geen moodswings”

“Op de voetbal ging het ook goed. Na de uitschakeling tegen Oostende zou je bijna door miserie in de alcohol vliegen. Maar ik ben niet het type van de moodswings. Traditiegetrouw drink ik tijdens de rust een kippensoepje en dan een pintje. Ik heb dan maar een kippensoepje en een hamburger genomen om toch aan mijn ‘vezels’ te komen”, knipoogt David.

Ook Evelyn Cloosen (34, uit Bilzen) ziet het nog helemaal zitten. “De eerste dagen waren de moeilijkste, maar nu ben ik het gewoon en het lukt vrij goed. Een maand zonder suiker zou me veel zwaarder vallen. Onlangs moest ik het op een etentje zonder alcohol doen, maar ik heb dat niet gemist. Dat mijn gezelschap ook geen alcohol dronk, hielp natuurlijk wel. Als er een glas wijn voor m’n neus zou staan, zou ik er wel zin in krijgen.”

© Evelyn Cloosen

“Ze mogen me plagen”

De Bilzense vreest wel dat ze in de verleiding gebracht zal worden. “Dat gaat straks gebeuren, denk ik. We hebben een etentje op het werk, mét aperitief. Ze mogen me plagen. Ik geef toch niet toe”, klinkt het vastbesloten. Ik pas de regel van in de verslavingszorg toe: als je stopt moet je helemaal opnieuw beginnen. Zo hou ik zeker vol want ik wil niet weer vanaf nul beginnen”, lacht ze.

Dorien Schepers (26, uit Hasselt) moet zich vooral taai houden wanneer ze met vriendinnen op stap gaat. “Het lukt, maar de verleiding is toch groot. Thuis heb ik daar minder last van, al zou met een glaasje wijn in bad duiken na een dagje werken natuurlijk fijn zijn. Maar dat moet nog even wachten.

© Dorien Schepers

Water smaakt niet

“Op stap drink ik water, al smaakt me dat niet echt. Zo kocht ik laatst op een fuif 10 bonnetjes, maar heb ik uiteindelijk maar één watertje gedronken. Mocktails waren er jammer genoeg niet. Ik merk dat ik wat beter slaap, al is het effect niet erg groot. Verder blijf ik gewoon sporten zoals ervoor. Ik fitness, volg gritt- en abs-lessen en wil ook beginnen met sprinten. Ik ben van plan om deze uitdaging uit te breiden en een maand geen chocolade te eten”, besluit ze.

Lees meer over Tournée Minérale