© AFP

Trump heeft het nu ook verkorven bij de grootste bedrijven ter wereld

Zelfs de grootste bedrijven ter wereld keren zich tegen de Amerikaanse president Donald Trump. Onder meer Google, Facebook, Intel en Netflix voegen zich bij de bedrijven die het omstreden inreisverbod via de rechtbank willen laten verdwijnen.

Guy Stevens

Met 97 zijn ze al, de bedrijven die Donald Trump voor de rechtbank dagen vanwege het omstreden inreisverbod dat hij ingevoerd heeft. Dat legt inwoners van zeven moslimlanden een verbod op om naar de VS te reizen. Het gaat om Iran, Irak, Syrië, Jemen, Somalië, Soedan en Libië.

Bij die bedrijven schaarden zich dit weekend ook enkele van de grootste kleppers ter wereld. Onder meer Google, Facebook, Intel, Uber, Apple, Netflix, Snap, Levi Strauss & Co en Chobani vinden het verbod niet kunnen. Ze waren van plan in de loop van deze week tot actie over te gaan, maar besloten toch al sneller te handelen omdat de strijd voor de rechter al losgebarsten is.

Meerwaarde

In het document dat de bedrijven indienden bij de rechtbank benadrukken ze dat immigranten een meerwaarde betekenen, zowel in de samenleving als op economisch vlak. “Immigranten maken veel van de beste ontdekking in ons land en creëren enkele van de meest innovatieve en iconisch bedrijven van ons land”, staat erin te lezen.

“Amerika heeft onszelf beschermen tegen anderen die het slecht voorhebben met ons altijd heel belangrijk gevonden. Maar het deed dat terwijl het wel vasthield aan de fundamentele verbintenis om immigranten te verwelkomen, maar dan wel met uitgebreide onderzoeken naar het verleden van mensen en andere controle op mensen die ons land in willen.”

Open brief

Intussen bereiden bedrijven als Microsoft en Alphabet een open brief aan Trump voor, waarin ze hun bezorgdheid uiten.

Het inreisverbod van Trump werd afgelopen vrijdag opgeheven door een rechter. Op Twitter noemde de president die beslissing van een “zogezegde rechter” belachelijk.

Meer over Verenigde Staten