© rr, epa

Man die militairen aanviel aan Louvre buiten levensgevaar: “Mijn zoon is geen terrorist”

De 29-jarige Egyptenaar die vrijdag door de Franse autoriteiten is aangeduid als de verdachte van de machete-aanval aan het Louvre in Parijs, was daar niet bij betrokken. Althans, dat zegt zijn vader in enkele Egyptische media zaterdag. De verdachte werd vrijdagochtend neergeschoten aan het drukbezochte museum in het centrum van de Franse stad. Hij verkeert niet langer in levensgevaar.

Vrijdagochtend probeerde een man gewapend met een machete militairen aan te vallen die op wacht stonden aan het Louvre. Een militair raakte gewond, een van zijn collega’s schoot de dader neer.

Niet langer kritiek

De verdachte zou een 29-jarige Egyptenaar zijn die in de Verenigde Arabische Emiraten verblijft, maar meer informatie wou de procureur van Parijs vrijdagavond niet kwijt. Hij zou op 30 oktober 2016 een toeristenvisum voor Frankrijk heben aangevraagd. De man raakte zwaargewond en werd in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis. Hoewel zijn toestand “verbeterd” is, kan hij nog niet ondervraagd worden, zegt een bron binnen het onderzoek.

Omdat de man nog niet aan de tand werd gevoeld, kan er nog niets over zijn motief worden gezegd. Maar de Franse president François Hollande liet vrijdagavond al weten dat er “geen twijfel” over kon bestaan dat het om een “terroristische daad” ging.

Geïdentificeerd

© rr

Hoewel de naam van de verdachte niet bekend is, werd hij in Egyptische media geïdentificeerd als Abdallah El-Hamahmy uit Dakhalia, een kustprovincie ten noorden van de hoofdstad Caïro.

De vader ontkent in de krant al-Masry al-Youm dat zijn zoon betrokken zou zijn bij die aanval in Parijs. “Mijn zoon is geen terrorist en heeft geen enkele politieke verbondenheid.”

Nog volgens de vader trok de man twee jaar geleden naar Dubai om daar aan de slag te gaan op een advocatenkantoor. Bovendien heeft vader El-Hamahmy twijfels bij de Franse verklaring dat zijn zoon op 26 januari vanuit de Verenigde Arabische Emiraten in Parijs zou zijn gearriveerd. “Op 26 december is hij voor zijn werk afgereisd naar Frankrijk en hij zou zaterdag normaal gezien terugkeren”, aldus nog de vader, een oud-politiecommissaris.

De zoon was inderdaad in de buurt van het museum waar hij enkele selfies getrokken heeft vlak voor de aanval. De Egyptische krant heeft die foto’s waar Abdallah op te zien is, gepost op zijn website.

De vader heeft de Egyptische overheid opgeroepen om zijn zoon te steunen. De regering veroordeelde vrijdag al de aanval op het museum, al werd er toen met geen woord gerept over de identiteit van de dader.

© AP

Louvre weer open

Ondertussen keert de normale toestand terug aan het bekende Louvre-museum in Parijs. Om 08.30 uur gingen de deuren van het museum open. Op dat moment stonden de toeristen al in rijen aan te schuiven om een glimp van Leonardo Da Vinci’s La Gioconda op te vangen. Dat schrijft AFP zaterdag.

Ook het winkelcentrum “Le Carrousel du Louvre” in de buurt van het museum is overigens zaterdag opnieuw geopend.

© EPA

Meer over Louvre