Bellen achter het stuur? Geen gordel dragen? Te snel rijden? Kan allemaal in Luik

Print
Bellen achter het stuur? Geen gordel dragen? Te snel rijden? Kan allemaal in Luik

Foto: Photo News

Zonder gordel rijden, Facebook checken achter het stuur en tot 149 km/uur rijden kan relatief straffeloos in Luik. Wie daarvoor beboet wordt en niet betaalt zal zich niet voor de rechtbank moeten verantwoorden. De procureur des Konings van Luik heeft de lokale parketten de opdracht gegeven zulke pv’s te negeren, aldus de Sudpresse kranten.

Wie in Luik een verkeersovertreding begaat en die niet betaalt kan met een - relatief - gerust hart slapen. Normaliter moet je dan als wanbetaler voor de politierechter verschijnen maar Philippe Dulieu, de Luikse procureur des Konings van Luik, heeft zijn magistraten de opdracht gegeven die te negeren. Het afgelopen jaar betreft het zo’n 100.000 onbetaalde boetes.

Bellen achter het stuur? Geen gordel dragen? Te snel rijden? Kan allemaal in Luik
Philippe Dulieu, de procureur des Konings van Luik. Foto: EdA

“We hebben te weinig mensen en te weinig tijd”, getuigde hij in de Sudpresse kranten. Verder zou het toegenomen aantal flitspalen en dus ook het gestegen aantal boetes enorm verhoogd hebben. In een reactie aan La Meuse vertelde de procureur dat ze in Luik gekozen hebben voor “kwalitatieve” en geen “kwantitatieve” aanpak die voor “een significante vermindering van het aantal pv’s” heeft gezorgd. “Die 100.000 onbetaalde pv’s moeten we handmatig verwerken. Een magistraat moet ze vervolgens behandelen voor de rechtbank, waarna de chauffeur ook nog eens in cassatie kan gaan. En dat allemaal voor een snelheidsovertreding.”