© vrt

© vrt

thumbnail: null
thumbnail: null

Eric Goens verwelkomt gasten in derde seizoen tussen wijngaarden

‘Het Huis’ wordt ‘Die Huis’ en staat in Zuid-Afrika

Na twee seizoenen houdt tv-maker Eric Goens het voor bekeken met ‘Het Huis’. Niet met het programma, maar met de locatie: Goens ruilt de al behoorlijk idyllische Leuvense rand voor het oogverblindende Zuid-Afrika. Daar zal Goens zijn bekende gasten verwelkomen tussen de wijn- en olijfgaarden.

Tom DE LEUR

Zeg niet langer ‘Het Huis’, maar ‘Die Huis’: het populaire Eén-programma verlaat België voor Zuid-Afrika. Tv-maker Eric Goens bevestigt dat hij zijn bekende gasten niet langer zelf naar hun bestemming brengt met een oude Citroën DS, maar hen gewoon laat overvliegen. Hij vond een nieuwe locatie in Wellington, een vallei aan de voet van de Groenberg in Zuid-Afrika. De stad, gelegen in West-Kaap op twintig minuten rijden van Paarl, is bekend voor haar wijn- en olijfgaarden en kaasboeren. Goens noemt de locatie van zo’n ­“hemelse schoonheid” dat de laatste twijfelaars finaal door de knieën gingen toen ze te zien kregen waar de opnames zouden plaatsvinden.

Het is geen verrassing dat Eric Goens ‘Het Huis’ van de grond licht en 13.500 kilometer zuidwaarts weer neerzet: een derde seizoen had op dezelfde locatie in België perfect gekund, maar de tv-maker wil koste wat kost voorkomen dat ‘Het Huis’ “meer van hetzelfde” wordt.

© VRT

Toch kon Goens onmogelijk het licht uitdraaien: de VRT was te zeer ­vragende partij na een tweede seizoen waarvan zes van de negen afleveringen boven het miljoen kijkers gingen. Bovendien maakte ‘Het Huis’ ook elke keer zijn reputatie waar: het wil bekende gezichten laten zien zoals we die nooit of zelden zagen. Stan Van Samang sprak voor het eerst over de borstkanker van zijn vriendin, Philippe Geubels verbaasde iedereen met zijn getuigenis over de vroege dood van zijn moeder, Erik Van Looy deed een opmerkelijke biecht over “het niet vinden van geluk waar het wel was” en Pascale Naessens verklapte dat ze haar man Paul Jambers lang niet vertelde hoe negatief mensen uit haar omgeving op hun relatie reageerden.

Gasten doorbreken intimiteit

Nog nieuw: Goens zal in het derde seizoen geen bijkomende gasten uitnodigen, zoals de ouders en de broer van Tom Waes, die in het eerste seizoen zelf als gast opdook bij atlete Marieke Vervoort. In een aantal gevallen leverde de komst van zo’n gast een beperkte meerwaarde op, maar bij momenten doorbrak het ook de intimiteit.

Het derde seizoen van ‘Het Huis’ krijgt tien afleveringen en is ten vroegste dit najaar op Eén te zien.