© Nele Mannaerts

Nieuw dierenasiel officieel geopend

Het nieuwe dierenasiel op Maatheide is helemaal klaar voor gebruik. “De nieuwbouw biedt voldoende opvangplaats aan ronddolende dieren uit Lommel en de 9 aangesloten gemeenten van het opvangplan van de provincie Limburg”, zegt burgemeester Peter Vanvelthoven. De vzw Noodasiel Lommel staat in voor de uitbating.

Nele Mannaerts

Tientallen vrijwilligers en medewerkers hebben de afgelopen weken keihard gewerkt om alles klaar te krijgen en de dieren te verhuizen naar hun nieuwe stek. Voorzitter Johnny Laurent kijkt er naar uit om in een volledig nieuwe omgeving aan de slag te gaan. Het nieuwe asiel start trouwens meteen met een vol huis.“Onze adoptiedagen op woensdag- en zaterdagnamiddag worden gelukkig goed bijgewoond, waardoor we een groot verloop hebben in het asiel,” aldus Johnny Laurent. “Natuurlijk zijn er grote verschillen. Kleine hondjes en tamme katten blijven hier vaak niet lang. Met grote honden ligt het soms wat moeilijker. Voor ons is het ontzettend fijn om mensen voortaan te kunnen ontvangen in een heel nieuwe en nette omgeving.”Het opvangplan LimburgIn 1997 introduceerde de provincie Limburg een opvangplan voor dieren, uniek in België. “Limburg werd indertijd verdeeld in vier opvanggebieden met elk een dierenasiel,” legt gedeputeerde van Dierenwelzijn Ludwig Vandenhove uit. “In de regio Lommel drong een oplossing zich op omdat het toenmalige dierenasiel de activiteiten op die locatie niet kon verder zetten wegens zonevreemd. In 2009 ging men via een concessie op zoek naar een nieuwe partner.” De vzw Noodasiel Lommel ging van start op de stedelijke werf die door stad Lommel ter beschikking werd gesteld, met de afspraak dat het dierenasiel zijn werking zou kunnen verder zetten in een nieuwbouw.Het ontwerpArchitectenbureau Collectief Noord uit Antwerpen stond in voor het ontwerp van het nieuwe dierenasiel. “Dat is vooral een functioneel gebouw, voor de opgevangen katten en honden, maar ook voor de vrijwilligers,” zegt schepen van Openbare Werken Geert Jansen. “Het asiel telt 26 hondenverblijven met buitenruimte waarvan er 5 flexibel ingevuld kunnen worden als grotere hondenverblijven of als quarantaine voor zieke dieren. Er is opvangruimte voor 45 zwerfkatten, 12 quarantaine katten, 15 zieke katten en er zijn 8 ‘social rooms’ voor de reguliere gezamenlijke kattenopvang. Daarnaast telt het asiel de nodige administratieve ruimtes, kitchenettes, bergingen en is er een plaats voor de dierenarts, met een operatie- en verzorgingsruimte.”

Bezoekers kunnen niet zomaar door heel het gebouw wandelen en zo de dieren onnodig onrustig maken. “Er is ook heel duidelijk de link vanuit het industriegebied naar het achterliggende groengebied waar de vrijwilligers met de dieren kunnen gaan wandelen,” benadrukt schepen van Dierenwelzijn Anick Berghmans. “Ook de nieuwe hondenlosloopzone ligt op een boogscheut van het asiel.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer