Winterse Molendag aan Lilse molen

Print

Sint-Huibrechts-Lille

Neerpelt - Elk jaar, tijdens de koudste maanden als de molens in ruststand staan, verzamelen de molenaars uit de Noord-Limburgse gemeenten voor een Winters Molendag.

Om beurten organiseren de verenigingen van vrijwillige molenaars uit Lommel, Overpelt, Neerpelt, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel en Bocholt deze gezellige en gemoedelijke molenaarsdag. De prachtige Lilse molen was dit jaar het trefpunt, een dertigtal vrijwillig molenaars tekenden present voor dit evenement. De molenaars van de gastmolen presenteerden hun molen en demonstreerden de kracht en de souplesse van dit staaltje technisch vernuft. Ze werden er ontvangen door de molenaars, de schepen Niels Valkenborgs en de voorzitter Paul Cox. Burgemeester Raf Drieskens van Neerpelt onderstreepte in zijn korte toespraak het belang van een molen voor een dorp en dat ze bijdraagt tot de identiteit van een gemeenschap. Ondanks de grote op til zijnde fusies ,zullen de dorpen hun eigenheid en karakter blijven behouden. Dit mede door de inzet van de vrijwillig molenaars die er voor zorgen dat de molens blijven draaien en daardoor markante kenmerken zijn voor een dorp. Na het technische gedeelte was er de kans om bij een tas koffie en een stuk vlaai in het Fransiscushof de vriendschapsbanden aan te halen. Er werd gedebatteerd, gefilosofeerd en gewoon gekeuveld, er werden afspraken gemaakt en zelfs nieuwe initiatieven gelanceerd. Volgend jaar, zo werd er afgesproken, gaat de dag door bij de collega’s van de Sevensmolen in Kaulille-Bocholt.

Wat opviel was dat er naast de oudere en ervaren molenaars verschillende nieuwe en jonge en minder jonge kandidaat-molenaars present waren. Het werken met water en wind behoudt blijkbaar zijn aantrekkingskracht. Dat neemt niet weg dat,om de continuïteit te verzekeren, de molenverenigingen, nood hebben aan nieuwe kandidaten. Mannen zowel als vrouwen, om het eeuwen oude ambacht aan te leren en verder te geven in een groep van vrienden.

Op zaterdag 14 oktober 2017 start Levende Molens vzw met zijn negentiende molenaarscursus. De lessen gaan door in het provinciedomein Halve Maan, Omer Vanaudenhovelaan 48, in 3290 Diest. De kandidaat molenaars uit de regio lossen het vervoer op door samen te rijden. Meer informatie op http://levendemolens.be. Voor stagemolens en begeleiding van de kandidaten zorgen de lokale molenaarsverenigingen. Wie al eens wil proeven van het molenaarsschaap stapt best binnen in een van de molens voor een eerste kennismaking. Wie eens een molen bedient heeft laat het gevoel daarbij nooit meer los.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio