© REUTERS

Zeker zes doden bij schietpartij in moskee in Québec: “Terroristische aanslag”

In de Canadese stad Québec zijn bij een schietpartij in een moskee zes doden en acht gewonden gevallen, zegt de politie. De Canadese premier spreekt van een terroristische aanslag.

Volgens getuigen zouden tot drie gewapende mannen het vuur hebben geopend op de zowat 40 aanwezigen voor het avondgebed in het islamitisch centrum in Québec City, aldus persagentschap Reuters.

De politie heeft twee verdachten opgepakt. Volgens lokale media is een derde verdachte nog op de vlucht. De situatie is ondertussen onder controle, zegt de politie opnieuw via Twitter. ‘de mensen zijn geëvacueerd, het onderzoek gaat voort.’

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

‘Dit is barbaars’, reageert Mohamed Yangui, de voorzitter van de moskee. Hij was niet in de moskee aanwezig toen de onbekenden het vuur openden. Maar hij vertelt hoe hij paniekerige telefoontjes kreeg van de gelovigen die aan het avondgebed deelnamen.

Volgens een getuige zou een van de aanvallers ‘Allahou Akbar’ geroepen hebben, aldus Radio Canada, maar dat nieuws werd nog niet bevestigd door de autoriteiten.

De Canadese premier Justin Trudeau heeft de aanval op Twitter veroordeeld. Hij noemt het een terroristische aanval. ‘Vanavond rouwen de Canadezen voor zij die gedood werden bij een laffe aanval op de moskee in Québec City. Mijn gedachten zijn bij de slachtoffers en hun families.’

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

In het hele land zijn strengere veiligheidsmaatregelen van kracht, aldus nog Radio Canada. En ook in de VS wordt extra beveiliging voorzien. Volgens NBC News is dat al zeker het geval in New York.

In juni van vorig jaar kwam de moskee in Québec al eens in het nieuws toen onbekenden een varkenskop achterlieten op aan de deur van het gebedshuis.

© REUTERS

© AP

© AFP

© REUTERS