JLG Maasmechelen sluit de deuren: meer dan 200 mensen op straat

De producent van hoogtewerkers en mobiele platforms JLG Manufacturing Europe in Maasmechelen gaat in september de deuren sluiten. Enkel een beperkte activiteit voor de laatste inspectie en afwerking van de machines gaat nog even blijven, om daarna begin 2018 ook te sluiten. Dat heeft de directie deze voormiddag tijdens een bijzondere ondernemingsraad bekendgemaakt.

DC, FiVr

Voor de circa 270 personeelsleden komt het nieuws aan als een ijskoude douche. “Nog maar zes weken geleden heeft de directie bij hoog en bij laag beweerd dat er een toekomst blijft voor JLG in Maasmechelen. En nu komen ze doodleuk met dit nieuws”, zegt ABVV-secretaris Raf Dal Cero namens het gemeenschappelijk vakbondsfront. “We hadden al langer een slecht gevoel bij JLG Maasmechelen”, zegt Bob Van Laecke, vakbondssecretaris van ACV. “Vorige maand is het onderdelenmagazijn nog verhuisd naar Born in Nederland. We hadden toen al het idee dat Maasmechelen zwak overbleef. Nog geen maand later kondigen ze dus de sluiting aan.”

De mensen zijn door de directie naar huis gestuurd. “Maar wij hebben hen opgeroepen om daar niet op in te gaan, en hier aanwezig te blijven. Als signaal dat we het werk willen behouden”, aldus Dal Cero. In hoeverre op de oproep is ingegaan, is niet duidelijk. Het gemeenschappelijk vakbondsfront gaat later zijn strategie formuleren.

Waarom de Amerikaanse groep JLG zijn vestiging in Maasmechelen wil sluiten, is nog niet duidelijk. De financiële resultaten van JLG Europe waren de afgelopen jaren erg wisselend. Er werken 270 mensen in het bedrijf, waarvan zowat 150 arbeiders en bedienden in de afdeling die al in september sluit, en is één van de belangrijkste werkgevers van Maasmechelen. Voor 30 à 40 bedienden wordt naar een nieuwe locatie gezocht