Joe Biden haalt uit naar Poetin

Print
Joe Biden haalt uit naar Poetin

Foto: AFP

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden heeft in zijn laatste grote speech de internationale gemeenschap opgeroepen om ‘verenigd te blijven tegen de Russische agressie’.

Twee dagen voor de inauguratie van Donald Trump gaf Biden een speech op het World Economic Forum in Davos. Daar noemde hij Rusland de grootste bedreiging van de internationale orde. Bijgevolg moet voor hem Washington samen met Europa weerwerk bieden aan de Russische president Vladimir Poetin.

Aan honderden leiders, ceo’s en bankiers zei Joe Biden dat Poetin dit jaar wellicht opnieuw een aantal verkiezingen in Europa zal proberen te beïnvloeden.

‘Met veel Europese verkiezingen in het verschiet kunnen we opnieuw pogingen van Rusland verwachten om zich in het democratisch proces te mengen’, aldus Biden. ‘Het zal opnieuw gebeuren, dat beloof ik. En opnieuw is het doel duidelijk: de ineenstorting van de vrije wereldorde.’

Volgens de Amerikaanse vicepresident tast Poetin af hoe ver hij kan gaan tegenover Europa. De naam van Trump nam hij niet in de mond, maar hij waarschuwde wel voor ‘gevaarlijke autocraten en demagogen’.

Artikel 5 van het Navo-verdrag noemde Biden een belangrijke verplichting. Dat stelt dat een aanval op een lid van de alliantie wordt beschouwd als een aanval tegen alle leden. Trump trok die verplichting eerder in twijfel, tot grote bezorgdheid van de Navo.

‘De vrije wereldorde verdedigen, betekent dat we de Europese desintegratie moeten weerstaan en Europa verenigd, vrij en vreedzaam moeten houden’, zei de 74-jarige vicepresident. ‘Het betekent dat we moeten vechten voor de Europese Unie.’