© BELGA

Steenrijke telg van familie achter AB Inbev overleden

André de Spoelberch, een van de telgen van de steenrijke familie achter brouwerij AB Inbev, is overleden. André de Spoelberch was decennialang bestuurder bij AB Inbev en was eind jaren 80 zelfs even CEO. Hij is 91 jaar geworden.

Koen Snoekx

De familie de Spoelberch is één van de drie Belgische aandeelhoudersfamilies achter AB Inbev en bouwde in de loop der jaren een miljardenfortuin op met bier. De de Spoelberchs smeten zich al eind 19de eeuw in de brouwerswereld, toen burggraaf Adolphe de Spoelberch trouwde met Elise Willems, één van de erfgenamen van de Leuvense brouwerij Stella Artois. André de Spoelberch, die op 11 januari op 91-jarige leeftijd overleed, is een kleinzoon van Adolphe de Spoelberch.

CEO

André de Spoelberch was in de jaren tachtig en negentig bestuurder bij toen nog Interbrew en was van 1987 tot september 1988 ook even CEO van de brouwersgroep. André de Spoelberch laat een enorm fortuin achter, al is het zeer moeilijk te achterhalen hoeveel dat precies bedraagt. Wel bekend is dat de hele familie de Spoelberch vandaag een aandeel van 14 miljard euro zou hebben in de Leuvense bierbrouwer. André de Spoelberch schreef in 2007 de familiekroniek ‘Cinq siècles de la famille Spoelberch’ waarin hij twee principes van de ondernemersfamilie uit de doeken deed: “Eén: geen familie in het directiecomité of als kaderlid, behalve voor korte stages. Twee: de voorzitter van de raad van bestuur kwam nooit uit de familie. Zo bleef er eendracht bestaan tussen de familiale bestuurders, want ze hadden vaak heel uiteenlopende karakters.”

Dochter

André de Spoelberch laat één dochter achter, Marie-Thérèse. En die zit er overigens ook warmpjes bij. Marie-Thérèse de Spoelberch is getrouwd met Henri d’Arenberg, een nazaat van de oudste en grootste adellijke geslachten binnen Europa. “Het vermogen van Marie-Thérèse de Spoelberch en Henri d’Arenberg wordt geschat op bijna 1 miljard euro”, zegt journalist Ludwig Verduyn. André de Spoelberch wordt vrijdag begraven in Elsene.