Beringenaar Ronnie Leten stopt als CEO van Atlas Copco: "Binnenkort zie je me 10 kilo lichter"

Ronnie Leten stapt op als CEO van de Zweedse industriereus Atlas Copco. Hij wordt opgevolgd door Mats Rahmström. Dat laat het bedrijf maandag weten. Leten heeft zelf gevraagd om het bedrijf te verlaten. "Als je acht jaar dergelijke job doet en heel de wereld afreist, dan kost dat heel wat moeite", stelt de Beringenaar in een interview met Belga. "Ten tweede had ik een engagement naar de raad van bestuur toe om een goede opvolging mogelijk te maken."

tomas, bb, belga

De 60-jarige Leten was sinds 1985 aan de slag bij de onderneming. Tussen 1985 en 1999 bekleedde hij er diverse posities, zoals projectleider voor IT en logistieke systemen, Supply Manager Central Distribution Center, Manufacturing Manager voor de Industrial Air-divisie, directeur van de Airtec-divisie en tussen 2001 en 2006 directeur van de Industrial Air-divisie. Daarna was Leten directeur van de business area Compressor Technique totdat hij op 1 juni 2009 directeur en CEO werd. In 2013 werd hij Trends Manager van het jaar. In 2016 ontving hij de prestigieuze Ondernemersprijs Herman Dessers van Voka Limburg.

Atlas Copco is in 182 landen actief en stelt ongeveer 45.000 mensen te werk. In ons land heeft het bedrijf vestigingen in Hoeselt en Wilrijk, samen goed voor 3.200 werknemers.

Tegelijkertijd met het aftreden van Leten maakte Atlas Copco zijn voornemen bekend om de groep in twee te splitsen: een nieuw bedrijf dat focust op de mijnbouwactiviteiten en het bestaande Atlas Copco dat focust op de industriële activiteiten.

Limburg-ambassadeur

Als internationaal topindustrieel is Leten ook ambassadeur van de provincie Limburg. Op 14 december 2015 werd hij officieel aangesteld als de nieuwe Limburg-ambassadeur, naast Kim Clijsters en Regi Penxten.

Tijdens een persconferentie gisteren in Stockholm zei Leten dan acht jaar als CEO lang is. “Ik heb hier een fantastische tijd beleefd”, aldus Leten. “Maar na zo’n periode moet je ge afvragen of het bedrijf niet beter af is met een nieuwe leider. Ik ga nu meer tijd hebben om te fietsen, binnenkort zie je mij tien kilo lichter.”

Splitsing

Volgens Leten heeft zijn ontslag niets te maken met de splitsing van de groep Atlas Copco die gisteren werd aangekondigd. “Een bedrijf mag niet afhangen van één persoon. Als je te lang blijft, dan riskeer je dat potentiële opvolgers naar elders vertrekken.” Zijn opvolger komt met de Zweed Mats Rahmström uit eigen huis. Volgens Leten kreeg hij van bij zijn aanstelling ook de opdracht mee om in zijn opvolging te voorzien.Leten zei ook dat indien hij enkele jaren langer zou blijven, de mensen die hem zouden kunnen opvolgen, ook andere opties kunnen bekijken.

Aan de raad van bestuur gaf de Leten de boodschap dat hij nu eerst zijn werk wil afronden bij het bedrijf. Wat nadien volgt, is nog niet duidelijk. "Ik heb nog geen formele plannen, maar ik blijf werken." Leten verkiest een "operationele rol", maar dat kan voor hem zowel in het management als een raad van bestuur zijn. "Ik wil werken in een omgeving waar ik een rechtstreekse impact heb."

Wat nu?

Leten wil na Atlas Copco nog niet op zijn lauweren rusten. Hoewel hij later dit jaar naar België zal verhuizen, zal hij meestal in Scandinavië actief blijven. In Zweden en buurlanden heeft hij een netwerk opgebouwd, klinkt het. "De meeste tijd en energie zal waarschijnlijk in Scandinavië liggen." Eén zaak is wel een uitgemaakte zaak: "Ik ga zeker niet in de politiek."

Enkele weken geleden klonk Leten nog pessimistisch over de toekomst van de Belgische maakindustrie. Lees er hier alles over.