© HBvL

Onze uittips: hier kan u volgende week naartoe

Ben je op zoek naar een boeiend bezoek of een leuke activiteit de komende week? In Brussel gaat de 95ste editie van het autosalon van start, maar ook in Limburg valt er heel wat te beleven. Dit zijn onze 7 tips voor de week van 16 januari.

1. Het autosalon in Brussel

Op zoek naar een nieuwe gezinswagen? Wil u meer weten over het succes van elektrische auto’s? Of gewoon geïnteresseerd in alles wat met auto’s en motoren te maken heeft? Het Autosalon in de Heizelpaleizen in Brussel is dan zeker de plek waar u één van de volgende dagen naartoe moet. Verwacht u aan meer dan 80 exposanten.

© Photo News

Van 14 tot 22 januari, dagelijks van 11 tot 19 uur. Belgiëplein 1. Ticket: 15 euro (korting via internet, voor kinderen en groepen). www.autosalon.be

2. Oldtimerbeurs InterClassics zet spots op Ferrari

Voor de grootste oldtimerbeurzen van de Benelux kan u dit weekend terecht in MECC van Maastricht. U vindt op deze InterClassics een grote collectie exclusieve klassieke wagens, onderdelen en automobilia. En daarbij ook heel wat Ferrari’s, want het hoofdthema dit jaar draait rond de 70ste verjaardag van dat luxemerk.

© HBvL

Zaterdag en zondag, van 9 tot 18 uur. Forum 100. Ticket: 19,50 euro (gratis voor -12 jaar). www.interclassicsmaastricht.nl

3. Unieke uitkijktoren Negenoord officieel open

Op een terp in natuurgebied Negenoord- Kerkeweerd wordt zondag een nieuwe uitkijktoren officieel geopend. De toren is driehoekig en gemaakt uit natuurlijke materialen. Boven (op tien meter hoogte) heeft u een fantastisch uitzicht op de omgeving. U krijgt er uitleg van de conservator en ook info over de Konikpaarden en Gallowayrunderen die in de omgeving mee instaan voor het natuurbeheer.

© HBvL

Zondag, doorlopend te bezichtigen van 13 tot 16 uur. Maascentrum De Wissen, Maaspark. Gratis toegang. www.limburgs-landschap.be

4. Open draaidag aan Stermolen in Eksel

Ook in 2017 kan u twee keer per maand (elke tweede zaterdag en vierde zondag van de maand) naar de open draaidag van de Stermolen in Eksel. Het is zeker de moeite om deze gerenoveerde molen van dichtbij in werking te zien. In het aanpalende Molenhuisje kan u kennismaken met de molengeschiedenis.

© HBvL

Zaterdag van 13 tot 17 uur. Windmolenstraat z/n. Gratis toegang. www.bosland.be

5. Ritmo Latino en workshop op wereldfeest

Karibu Karama. Dat is het naam van het wereldfeest dat nu zondag op de agenda staat in het Dommelhof. U kunt zich verwachten aan leuke muziek dankzij Ritmo Latino (salsa, merengue, enz.) en heel wat workshops. Lessen tango voor de papa’s en mama’s, of streetdance, djembe en buikdansen voor de kids. Maar u kunt er zondag ook terecht voor knutselateliers, volksspelen én gezonde gerechten uit onder meer Armenië, Peru of Turkije.

© HBvL

Zondag van 11.30 tot 18 uur. Toekomstlaan 5. Gratis toegang. www.wereldfeestondersteboven.eu

6. Begeleide winterzwerftocht in Kattevennen

De Winterzwerftocht is een begeleide wandeling waarbij een Ranger van het Nationaal Park u op sleeptouw neemt langs de mooie plekjes van Kattevennen. De stevige tocht in de natuur neemt zo’n twee uur in beslag.

© HBvL

Zondag, vertrek om 14 uur. Planetariumweg 19 (Bezoekersonthaal Toegangspoort). Deelname: 2 euro. www.kattevennen.be

7. Begeleide indoorwandeling rond mijnverleden

In ZLDR LUCHTFABRIEK (op de plek van de oude mijngebouwen) wordt voortaan elke zondagnamiddag een begeleide indoor erfgoedwandeling georganiseerd rond het mijnverleden. U krijgt in het ophaalmachinegebouw antwoord op vragen als: hoe geraakten mijnwerkers tot beneden in de schacht? En hoe konden ze ademen op 800 meter diep? U zult ook zelf ervaren hoe het is om in een donkere schacht te staan.

© HBvL

Elke zondag, vertrek om 14 uur. Marktplein 5. Deelname: 3 euro (gratis voor 12 jaar) toerisme.heusden-zolder.be