Dader dodelijk blote billenongeval krijgt vier maanden cel

Print
Dader dodelijk blote billenongeval krijgt vier maanden cel

Foto: Chris Nelis

Houthalen-Helchteren / Sint-Truiden -

Een 28-jarige man uit Houthalen-Helchteren is woensdag door de Hasseltse politierechtbank veroordeeld tot 4 maanden cel, waarvan de helft met uitstel, voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval. Zijn blote billen waren immers het laatste wat zijn neef, Jawad El Messaoudi (21), zag voordat hij zich op de Weg naar Zwartberg in Houthalen te pletter reed tegen een boom. De dader stond om 3.30 u ’s nachts met zijn bloot achterste in het midden van de straat te zwaaien naar het slachtoffer die met 135 km/u kwam aangescheurd. De twintiger was net daarvoor met een andere man uit de auto van Jawad gestapt na een dronkenmansruzie.

Het dodelijke ongeval gebeurde in de nacht van 10 op 11 augustus 2015. De twee neven hadden in de vooravond gedronken en besloten om in het gezelschap van een andere Houthalenaar een ritje met de Mercedes van het slachtoffer te maken. Onderweg dronken ze nog wodka en rookten cannabis, vertelde de passagier onder eed op het proces. De 28-jarige veroordeelde reed ook een stukje, maar was ontevreden toen hij het stuur had moeten afgeven. Er ontstond een dronkenmansruzie waarna hij en de andere passagier uitstapten. Jawad El Messaoudi reed verder, maar besloot aan een rond punt terug te keren. De betichte ging daarop zeer tegen de zin van de getuige uitdagend op de straat staan met de trieste afloop tot gevolg.

Schadevergoeding

“Het staat vast dat de beklaagde een flagrante fout en onvoorzichtigheid heeft begaan die mee tot het ongeval hebben geleid. Zonder zijn gedrag had het slachtoffer – die met 135 km/u reed waar 70 toegestaan was – geen reden om uit te wijken”, aldus het vonnis. De rechtbank oordeelde dat het slachtoffer ook in de fout was gegaan door te snel te rijden, onder invloed was en met een auto met reservewiel reed. Dit heeft zijn gevolgen voor de schadevergoeding die zijn neef moet betalen. Aan de moeder is hij 10.326,75 euro verschuldigd, waaronder de kosten voor de begrafenis, de grafsteen en vergoeding op moreel vlak. Aan de drie zussen van Jawad moet de veroordeelde een morele schadevergoeding van 3.250 euro betalen.

Op strafgebied legde de rechter hem vier maanden cel, waarvan twee effectief, en een boete van 3.000 euro op. Daarnaast kreeg hij een rijverbod van negen maanden opgelegd. Om terug achter het stuur te mogen kruipen moet de Houthalenaar eerst nog met succes een medisch, psychologisch, theoretisch en praktisch examen afgelegen. De proceskosten van ruim 2.600 euro zijn eveneens voor zijn rekening.