Van hotel tot poetsvrouw: singles betalen meer

Print
Van hotel tot poetsvrouw: singles betalen meer

Op hotel gaan is vaak duurder voor singles. Foto: Shutterstock

Het leven is duurder voor singles. Dat wordt weer maar eens aangetoond, door de vergelijking van enkele basisproducten in de supermarkt. Kleine porties voeding voor singles, blijken tot de helft duurder. Ook fiscaal zijn er heel wat nadelen voor wie alleen is. Verder zijn reizen en zelfs een poetsvrouw duurder voor alleenstaanden. Een overzicht.

LEES OOK: “Kleine porties voeding voor singles tot de helft duurder”

Hotelkamers

“Een hotelkamer voor één? Geen probleem, maar dan moet u wel een singlesupplement betalen.” Reizen is voor vrijgezellen een pak duurder dan voor koppels. Intussen zijn er wel verschillende reisorganisaties die vakanties aanbieden op maat van singles, zonder dat supplement. Al blijft de gemiddelde hotelkamer in verhouding een pak duurder als je alleen bent. Een voorbeeld: een nachtje voor twee personen in het Millenium Hilton Hotel in New York: 363 euro. Een nachtje alleen in dezelfde kamer: 363 euro. In het Hasseltse YUP-hotel is er wel een prijsverschil, al blijft dat klein: 64 euro voor een eenpersoonskamer, terwijl u 69 euro voor een standaard tweepersoonskamer betaalt.

Poetsvrouw

Het mag vreemd klinken, maar zelfs een poetsvrouw is duurder voor singles. Niet omdat poetsvrouwen zelf een singletoeslag aanrekenen uiteraard. Wel omdat dienstencheques om die poetsvrouw te betalen, afgetrokken mogen worden van het belastbaar inkomen. Wie samenwoont, kan tot twee keer meer dienstencheques in vermindering brengen.

Woning kopen

Een woning kopen is voor singles al helemaal niet evident. Een vrijgezel kan niet enkel de helft minder lenen dan een koppel. Een alleenstaande betaalt ook meer belastingen én krijgt minder belastingvoordeel. De onroerende voorheffing op een privéwoning moet bijvoorbeeld niet per persoon betaald worden, maar per woning. Wie alleen is, betaalt in verhouding dus meer. De fiscale woonbonus geldt dan weer wel per persoon: koppels trekken dus twee keer zoveel terug als iemand die alleen een woning koopt.

Energie en water

Niet enkel een woning, ook stroom en energie zijn duurder voor alleenwonenden. Zo werd de waterfactuur vorig jaar aangepast in het nadeel van singles. Wie minder verbruikt, betaalt minder. Maar: per adres is er een vastrecht van 100 euro bijgekomen, met een korting per gedomicilieerde. Singles betalen dus meer. Ook de Turteltaks is nadelig voor alleenstaanden. Iedereen die aangesloten is op het elektriciteitsnetwerk, moet een stroomtaks van 100 euro betalen. Die nieuwe belasting is zwaarder voor wie alleen woont, want een koppel kan deze rekening door twee delen.