Ruben Donné blikt terug op een bewogen zeilavontuur

Genkenaar Ruben Donné heeft dinsdag na een zeiltocht van drie maanden Kaapstad bereikt. Op 3 oktober is hij aan zijn solotocht voor het goede doel richting Zuid-Afrika gestart en op 3 januari bereikte Ruben zijn einddoel. Met deze zeiltocht van bijna 15.000 km verzamelde Ruben intussen al meer dan 46.000 euro voor MS Liga Vlaanderen.

mal

Een weekje terug aan land. Tijd om even stil te staan bij de afgelopen 25 maanden en dus ook een update, de laatste!

Ahoy!

De wind guurt door de verstaging van mast. De golven worden met het uur groter. Ik ga mijn laatste nacht in. Ik besef het nauwelijks. Een doelstelling die de afgelopen 25 maanden mijn leven heeft bepaald komt plots tot een einde. Vijftienduizend kilometer verder, 90 dagen later.

Het is concentratie tot de laatste mijl. De schrik om nu, die laatste 12 uur schade aan de boot te krijgen blijft maar door mijn hoofd spoken. Ik laat mijn hand rustig over haar dek glijden en zeg: “we brengen elkaar veilig thuis, it ain’t over, till it’s over .”

Er staat ons immers nog een laatste, niet te onderschatten, mijlpaal te wachten: het passeren van Kaap De Goede Hoop. Een kaap met een reputatie. In deze periode staat er in Kaapstad bijna dagelijks een sterke zuidoostenwind, The Cape Doctor genoemd. Deze kan makkelijk oplopen tot 40 knopen (windkracht 8) in Table Bay. Dit maakt het niet mogelijk om aan te monsteren vanuit het westen, maar verplicht zeilers tot een meer zuidelijke approach.

Ondertussen is het 3 uur ‘s ochtends, de zeediepte neemt snel af. Dat betekent ook dat ik extra alert moet zijn voor vissersboten. Ze hebben amper licht aan boord en zijn door de hoge golven amper zichtbaar. Ik besluit mijn ‘licht sticks’ aan dek te brengen. Deze fluo sticks breek je en geven een uur lang helder licht. Zo maak ik mezelf extra zichtbaar voor de vissers. Maar ook meer en meer containerschepen zijn aanwezig. De laatste loodjes. Uit veiligheid zit slaap er deze nacht niet meer in.

05h00: nog 20 zeemijl te gaan! De finish is nu letterlijk in zicht wanneer de Tafelberg steeds meer en meer zichtbaar wordt, met de opkomende zon. Ik passeer Hout Bay, het vissersdorpje waar ik drie jaar gewoond heb. Ik krijg ‘goosebumps’ (kippenvel)!

06h00: de wind blijft toenemen, 30 knopen met vlagen van 35 knopen. Onder een prachtige blauwe hemel. The Mother City verwelkomt me zoals ik haar altijd gekend heb. Ik bestudeer nog even de navigatiekaarten. Verzeker mezelf in diep genoeg water te zitten en neem vervolgens het roer in handen. Plots schrik ik op. Ik zie iets in het water. Dan een enorme opluchting: tientallen dolfijnen verwelkomen me en zwemmen langs en onder mijn bootje.

07h00: ik krijg een oproep op de VHF radio. De Sea Rescue Cape Town is zojuist uitgevaren met mijn papa, Hannah, Eva en schoonouders aan boord. Ik bevestig mijn positie en enkele minuten later zie ik hen in de verte naderen. Ik heb de emoties niet langer onder controle, een traan valt in zee.

07h15: na 90 dagen, een eerste glimp van mijn familie hun gezichten. Vanop afstand wisselen we elkaars lach uit. Het zegt meer dan duizend woorden. De opluchting, het geluk, de emoties zijn bij ons beiden even groot. We beseffen het: WE DID IT!

08h00: de Sea Rescue sleept ons de V&A Waterfront binnen (ik heb geen motor aan boord). Aan het Belgische Restaurant DEN ANKER staat iedereen mij op te wachten en zie ik Lies (de eigenares) al met een frisse Den Anker pint, klaar staan! Gezondheid op een fantastische ervaring, een ongelofelijk avontuur en op een meer dan succesvolle navigatie voor het MS onderzoek. Multiple Sclerose staat nu letterlijk op de kaart!

Bedankt aan alle challengers om een bijdrage te leveren aan het MS onderzoek. Niet alleen vaarde ik op 3 januari ’17 Kaapstad binnen. Ook zijn we er in geslaagd om meer dan 50.000 euro voor het MS onderzoek bij elkaar te brengen.

Ik schrijf dit terwijl ik op de Tafelberg zit. Starend naar de oceaan, denk ik na over wat de toekomst brengen zal…

Bedankt en tot binnenkort,

Ruben

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio