Schreurs op dinsdag

“Als burgemeester van Sint-Truiden moet je over een aangeboren humoristisch talent beschikken”

Print
“Als burgemeester van Sint-Truiden moet je over een aangeboren humoristisch talent beschikken”

Foto: Sven Dillen

Aan Ludwig Vandenhove (57, sp.a) is een groot komiek verloren gegaan. Geen nood, het is nog niet te laat voor een carrièreswitch. Kijk maar naar Jan Peumans (66, N-VA), wiens komische talenten ook pas de laatste jaren aan de oppervlakte zijn gekomen. Als beloning hiervoor mocht hij als voorzitter van het Vlaams parlement het walhalla van de roem bereiken door imitaties in ‘Tegen de Sterren op’ van VTM.

Of wat de denken van Johan Sauwens? Die koos eerder voor non-verbale humor toen hij bij de opening van een brug tijdens een partijtje touwtrekken met de burgemeester van Hoeselt feestelijk op zijn smikkel ging.

Waarom wij ook deputé Vandenhove grappige karaktereigenschappen toedichten? Tijdens zijn speech bij de nieuwjaarsreceptie voor de provincieambtenaren leverde hij zonder meer het betere werk af als stand-upcomedian. Naast een bloedserieus exposé over de toestand van onze provincie, sloot hij af op bijzondere wijze.

Als voormalig burgemeester van Sint-Truiden moet je over een aangeboren humoristisch talent beschikken, anders hou je het in onze vrolijke fruitstad niet lang vol. Ludwig Vandenhove is daar trouwens niet de enige in zijn soort.

Aandacht voor een goede pointe kenmerkt de ware komiek. De bewuste tekst die hij heeft voorgelezen staat online, wij liegen u geen letter voor. Citaat uit het laatste deel van de toespraak van zijne excellentie de gedeputeerde van personeel: “Je hebt wellicht via de media vernomen dat de Universiteit Gent als gevolg van grensoverschrijdend seksueel gedrag gesprekken tussen twee mensen zo min mogelijk wil laten plaatsvinden in afgesloten ruimten. Om de absurditeit van dit soort voorstellen en vooral de absurde commentaar erover te benadrukken, stel ik het omgekeerde voor. Gesprekken tussen twee personen, zonder discriminatie van geaardheid, kunnen best achter gesloten deuren plaatsvinden! Dus dames die bij mij nog langskomen op kantoor, alle deuren dicht!” (einde citaat)

Dames kennen bijgevolg de regels als ze in de loop van 2017 bij de deputé binnenkomen: de deur dicht. En als ze buitengaan: mond dicht! Dit jaar is goed begonnen, zeker weten.

Comeback

Na de vreugdevolle terugkeer van Jos Daerden en Guy Martens bij Racing Genk, kunnen ze best de retrobeweging verder zetten, kwestie van consequent te blijven. Zonder advies in te winnen bij Sef Vergoossen stellen wij voor: TD Dimitri de Condé wordt vervangen door René Vandereycken, Patrick Janssens door Paul Heylen, Pierre Denier door Pier Denier en de zo geliefde Petit Pelé Mboyo komt terug als materiaalman, inzetbaar bij het sneeuwruimen. Zo breken weer schone tijden aan in de Luminus Arena.