Vierde seizoen ‘Kroongetuigen’ start met Ronald Janssen

Print
Vierde seizoen ‘Kroongetuigen’ start met Ronald Janssen

Foto: BELGA

Het vierde seizoen van ‘Kroongetuigen’ start donderdag op VTM. In het programma van Jeroen Wils worden ophefmakende moordzaken gereconstrueerd. De eerste aflevering rakelt alvast een nog zeer recent verleden op: de zaak Ronald Janssen, de moordenaar van Annick Van Uytsel, Kevin Paulus en Shana Appeltans. Dat werd maandag voorgesteld in de gebouwen van de Medialaan.

De vierde reeks van Kroongetuigen telt acht aflevering. Maar de zevende volgende uitzendingen worden voorlopig nog angstvallig geheim gehouden om de daders in de zaken niet de kans te geven de uitzending door een rechtbank te verbieden, zoals in het verleden reeds gebeurde.

Met Ronald Janssen reconstrueert Jeroen Wils en zijn team een zaak die nog “vers in het collectief geheugen ligt”, zegt hoofdredacteur Kris Hoflack. Het is inderdaad nog geen tien jaar geleden dat de 18-jarige Annick Van Uytsel werd ontvoerd en vermoord door Janssen in de buurt van Schaffen, bij Diest. De moorden op het koppel Shana en Kevin dateren zelfs nog maar van 2010. In 2011 werd Janssen door het hof van assisen tot levenslang veroordeeld.

Dat het parket-generaal zijn toestemming en medewerking verleent aan dit programma, noemt Wils “uitzonderlijk”, grotendeels te verklaren doordat het programma zo dicht mogelijk bij de “juridische waarheid” blijft.

De Kroongetuigen brengt zaken die veel ophef hebben veroorzaakt in de publieke opinie opnieuw onder de aandacht, “zodat ze niet vergeten worden door de geschiedenis”, zegt Hoflack. Wils, criminoloog van opleiding, wil met dit programma, dat gemaakt wordt door het interne productiehuis van Medialaan, “begrijpen wat er zich in het hoofd van de dader heeft afgespeeld”.

Bij de persvisie maandag waren onder andere ook de ouders van Annick Van Uytsel en de zus van Kevin Paulus aanwezig. Zij loofden de serene manier waarop het programma wordt aangepakt. Maar dit programma heeft ook een ander doel, zeggen de ouders van Annick. “Door deze zaak opnieuw onder de aandacht te brengen, willen we de rechters die in de toekomst zullen beslissen over een eventueel vervroegde vrijlating van Janssen eraan herinneren tot wat hij in staat is. Wij willen verkomen dat hij, net zoals Michelle Martin (de ex-vrouw van Dutroux kwam in 2012 vervroeg vrij, red.), opnieuw vrij rond kan lopen”, zegt Eddy Van Uytven.