© Marc Van Hecke

Eerstejaars Nieuwelingen

Thibau Nys treedt in voetsporen van papa Sven en is Belgisch kampioen

Thibau Nys heeft zich in Oostende tot Belgisch Kampioen bij de Nieuwelingen gekroond. Hij hield Lennert Belmans en Ward Huybs achter zich.

rahe, Karel Lemmens

De zoon van Sven Nys was samen met Dante Coremans de topfavoriet bij de eerstejaarsnieuwelingen en al meteen bij de start maakten ze hun intenties duidelijk. Het duo kende een blitzstart en reed op kop over de brug naar het zand. Niet veel verder volgde Lennert Belmans, die de aansluiting zou maken. Hoewel Coremans een hoog tempo oplegde, slaagde Ward Huybs er toch nog in om vooraan aan te pikken en kregen we een leiderskwartet.

De vier bleven lang bij elkaar, maar na een val over de balken moest Coremans lossen. Met de laatste rechte lijn in zicht plaatste Nys een versnelling, op ca 500 meter van de meet. De rest moest hem 20 meter geven en kon de achterstand niet meer goedmaken.

Nys reed zo solo naar de meet en pakt bij zijn eerste BK meteen de tricolore trui. Vader Sven Nys werd tot tranen toe bewogen.

© Marc Van Hecke

Nys: “Ik had deze titel niet verwacht”

Thibau Nys was in de wolken met zijn zege. Ik had dit niet verwacht, maar vandaag viel alles in de juiste plooi.”Nys domineerde samen met die andere topfavoriet, Dante Coremans, de wedstrijd. In het slot ging Coremans aan de balkje onderuit. “Ik zag wat er gebeurde”, vertelde de jonge Nys. “Jammer voor hem, maar vallen hoort bij de cross en ik versnelde nog een keer.”

© Marc Van Hecke

Aanvankelijk moest hij nog Huybs en Belmans bij zich dulden, finaal wist Nys zich ook van hen te ontdoen. “Alles viel in de slotfase in de juiste plooi”, zei hij daarover. “Vooraf had ik niet gedacht dat ik hier kampioen zou worden, maar ik denk dat we er hier een mooie wedstrijd van gemaakt hebben. Dante maakte het me echt lastig, maar op het eind win ik toch. Hier ben ik heel blij mee. Uiteraard heb ik veel aan mijn papa te danken. We hebben samen gekozen met welke banden ik hier vandaag zou rijden, welke druk er in moest, hoe ik door het zand moest rijden, wanneer ik best op en af mijn fiets zou springen. Hij heeft me alles geleerd, ik ben hem daar heel dankbaar voor.”

“Zelf werd ik nooit Belgisch kampioen bij de nieuwelingen”, aldus vader Sven Nys na afloop. “Nu realiseert Thibau dit wel en dat is fantastisch natuurlijk. Het is heel moeilijk om te verwoorden wat ik nu voel. Uiteraard ben ik trots, maar ik was ook trots geweest indien hij op een vierde plek was geëindigd. Hij geniet van wat hij doet, hij vindt plezier in het fietsen en dat is voor mij als vader het belangrijkste. Zelf was ik altijd gestresseerd voor kampioenschappen, had ik een benauwd gevoel, voelde ik de druk. Na mijn pensioen dacht ik dat nooit meer te hebben en kijk, we zijn nog geen jaar later en dat gevoel is er opnieuw. Thibau is daarin helemaal anders, hij gaat er gemakkelijk mee om en rijdt gewoon zijn wedstrijd. Hij rijdt hier vandaag een fantastische koers en maakt het op een mooie manier af. Ik ben een hele trotse vader.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners