“Terror-oehoe” teistert Wolder: “Hij had het voorzien op een van onze hondjes”

Print
“Terror-oehoe” teistert Wolder: “Hij had het voorzien op een van onze hondjes”

Archieffoto. Foto: HBvL

De Maastrichtse wijk Wolder, net over de grens met Riemst, wordt geteisterd door een oehoe. De roofvogel zou verantwoordelijk zijn voor de dood van twee katten en heeft naar verluidt ook al zes hondjes aangevallen. Dat vertellen buurtbewoners aan Dagblad De Limburger.

Het eerste incident gebeurde toen Marjan Habets en haar echtgenoot Theo Fooij in het buitengebied van Wolder met hun hondjes aan het wandelen waren. “Ik hoorde geritsel en dacht nog: dadelijk springt er een man uit de bosjes”, doet Marjan het verhaal. “Maar het was een oehoe, zo groot als een kleuter, die opeens voor m’n voeten stond. Klauwen zo groot als een hand. Die vogel had het duidelijk voorzien op een van onze hondjes. Ik heb hysterisch staan schreeuwen en dat heeft die oehoe uiteindelijk weggejaagd.”

Terror-oehoe

Sinds het voorval wordt in Wolder gepraat over een “terror-oehoe”. Zo zou het dier ook verantwoordelijk zijn voor de dood van twee katten, die half opgegeten werden gevonden in de velden van de wijk. “Eén dode kat heb ik zelf gezien, dat was geen fijn gezicht. Ik ben blij dat het niet mijn kat was”, vertelt buurtbewoner Ruben L. Oppenheimer aan de krant.

Volgens Gejo Wassink van de Oehoewerkgroep Nederland gaat het waarschijnlijk om een tamme oehoe die het op de honden had voorzien. “Tamme dieren gedragen zich anders en zijn ook gewend eten te krijgen van mensen”, luidt het. “Dit zou nu ook best in Wolder aan de orde kunnen zijn. De tamme oehoe komt op mensen afgevlogen omdat hij wil landen op een arm om zo voedsel te krijgen. Maar wanneer mensen dan bukken, en de vogel probeert toch te landen op het hoofd, kan dat tot verwondingen leiden. Af en toe horen we inderdaad dat tamme oehoes op honden af vliegen. Ze proberen die honden met een schijnaanval weg te jagen uit hun gebied.”

“Geen paniek zaaien”

Volgens oehoe-kenner René Janssen is het helemaal niet nodig om bang te zijn van de oehoe. Dat vertelt hij aan nieuwswebsite 1limburg.nl. “Ik kan me best voorstellen dat je schrikt als er opeens een oehoe op je af komt vliegen”, zegt hij. “Het is echt een groot beest met grote ogen. Maar ze doen eigenlijk helemaal niets. Laten we geen paniek zaaien.”

Beluister het interview met René Janssen hier:

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio