Houthalenaar (23) omgekomen bij terreuraanval op nachtclub in Istanbul

Print

Bij een gewapende aanval op een nachtclub in de Turkse stad Istanbul is zeker één Belg omgekomen. Dat bevestigt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders. Het gaat om een 23-jarige man uit Houthalen met de dubbele Turks-Belgische nationaliteit. Er zijn minstens 39 mensen gedood, waaronder 15 buitenlanders, 65 anderen raakten gewond, aldus Suleyman Soylu, de minister van Binnenlandse Zaken van Turkije. Hij liet ook weten dat de politie nog steeds op zoek is naar de “terrorist” die de aanval uitvoerde.

Eén aanvaller schoot een politie-agent en een burger neer, voordat hij de populaire Reina nachtclub binnenging, zegt gouverneur Savin. Eenmaal binnen in de club, waar zo’n 700 mensen nieuwjaar vierden, opende de aanvaller het vuur. De man was volgens de laatste berichten gewapend met een kalashnikov-machinegeweer.

 

 

Er vielen in de nachtclub minstens 39 doden, waaronder een jonge twintiger uit Limburg met Turkse roots, en 65 gewonden. Vier van hen zijn er erg aan toe. Over de identiteit van de doden en gewonden is nog niet alles bekend.

Terreuraanslag

De gouverneur van Istanbul spreekt onomwonden van een terreuraanslag. “Een terrorist voerde deze brutale, beestachtige aanval uit door kogels af te schieten op onschuldige mensen die alleen maar Nieuwjaar wilden vieren en plezier wilden maken”, zei Vasip Sahin aan journalisten aan de nachtclub. Na de aanslag zou de aanvaller geroepen hebben dat dit zijn wraak was voor de Russische inmeningen in het conflict in de Syrische stad Aleppo.

 

 

Reactie van ooggetuige

Sinem Uyanik was in de nachtclub toen de schutter toesloeg. Haar echtgenoot Lutfu raakte gewond bij de aanval. “Voor ik kon begrijpen wat er gebeurde, viel mijn echtgenoot boven op mij”, vertelt ze aan het persagentschap Associated Press (AP). “Ik moest verschillen lichamen van boven me wegduwen, voor ik weg kon.”

Aanvaller gefilmd

In de eerste berichten was er sprake van twee aanvallers, die rond half twee plaatselijke tijd de club binnenvielen. Maar volgens gouverneur Sahin is er dus maar één aanvaller. Die zou zich volgens onbevestigde berichten verkleed hebben als kerstman.

Op het internet circuleren beelden waarvan gezegd wordt dat ze door een bewakingscamera gefilmd zijn Daarop is een verklede man te zien. Dat zou de aanvaller zijn, meldt onder meer CNN Turk. Maar de echtheid van die beelden is nog niet bevestigd.

Houthalenaar (23) omgekomen bij terreuraanval op nachtclub in Istanbul
Foto: AP

Volgens het Dogan persagentschap vertellen ooggetuigen dat de aanvaller Arabisch sprak. Ondertussen wordt met man en macht naar de schutter gezocht. In de wijde omgeving rond club Reina is de omgeving afgezet. Speciale politie-eenheden zouden tegelijkertijd de dancing doorzoeken. Maar voorlopig is er nog geen spoor van de aanvaller.

De nachtclub ligt in de Europese kant van Straat van Bosphorus die Istanbul in twee deelt. Volgens tv-zender NTV sprongen sommige feestvierders in het water om aan de kogels te ontsnappen. Ze werden door de politie gered.

Limburger overleden

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft bevestigd dat er een dodelijk Belgisch slachtoffer is bij de aanslag in Istanbul. Dat meldt hij op Twitter. “Mijn gedachten gaan naar zijn familie en naasten”. Het gaat om een 23-jarige Houthalenaar met de dubbele Turks-Belgische nationaliteit. Buitenlandse Zaken levert consulaire bijstand via het consulaat-generaal in Istanbul en de Belgische amabassade in Ankara. De toestand wordt van nabij opgevolgd, luidt het .

Minister van Gezin Fatma Betül Sayan Kaya bevestigde volgens het staatspersagentschap Anadolu dat onderdanen uit Saoedi-Arabië, Marokko, Libanon en Libië tot de doden behoren, zonder cijfers te noemen. Volgens de Israëlische media kwam ook een jonge landgenote om het leven.

 

 

Aanslag aangekondigd?

De Turkse krant Hürriyet kon met Mehmet Koçarslan, de eigenaar van club Reina, spreken. Hij zegt dat de geheime diensten wisten dat er een aanslag op zijn club gepland was. “Er waren aanwijzingen van de Amerikaanse geheime dienst. Een week, tien dagen lag, zijn hier in de omgeving en ook op het water voorzorgsmaatregelen getroffen. En toch kan deze aanval plaatsvinden.”

Terreuralarm

In Istanbul gold een zwaar terreuralarm tijdens de overgang van oud naar nieuw. Meer dan 17.000 agenten waren ingezet, verspreid over de hele stad.

De aanslag in de nachtclub is de zoveelste in de Turkse stad Istanbul. In januari stierven 12 mensen, voornamelijk toeristen, toen bij een zelfmoordaanslag in het hartje van Istanbul. In juni werd een driedubbele zelfmoordaanslag gepleegd op de internationale Atatürk-luchthaven van de stad. Daarbij kwamen 74 mensen om. En half december vielen 41 doden en 166 gewonden toen twee bommen ontploften vlakbij het voetbalstadion in de stad. Onder de doden waren 30 agenten.

Media blackout

De Turkse autoriteiten hebben de media gevraagd om tijdelijk niet over de aanslag te berichten. Dit geldt echter niet voor officiële mededelingen van de overheid.

Houthalenaar (23) omgekomen bij terreuraanval op nachtclub in Istanbul
Foto: AP
Houthalenaar (23) omgekomen bij terreuraanval op nachtclub in Istanbul
Foto: AP