Miljarden mensen verwelkomen 2017, strenge veiligheidsmaatregelen moeten aanslag voorkomen in Europa

Gigantisch vuurwerk in Sydney, oplichtende sterren boven Auckland, Nieuwjaar in het Verre Oosten: voor meer dan 1,5 miljard mensen is het jaar 2017 al begonnen. Europese grootsteden als Londen, Parijs en Berlijn bereiden zich met uitgebreide veiligheidsmaatregelen op de feesten voor.

vtvn

Het jaar 2017 is al begonnen. In het gebied van de Stille Oceaan en het Verre Oosten hebben al meer dan anderhalf miljard mensen de komst van het nieuwe jaar gevierd. Om 14.00 uur Belgische tijd woonden alleen al in de haven van Sydney meer dan een miljoen feestgangers een gigantisch vuurwerk bij. Boven de beroemde opera van de Australische metropool vlogen bij zomerse temperaturen twaalf minuten lang vuurpijlen de nachtelijke hemel in op de tonen van songs als “Space Oddity” van David Bowie en “Purple Rain” van Prince, de beide muzieklegendes die het voorbije jaar zijn gestorven. De organisatoren hadden het grootste spektakel ooit met meer dan 100.000 vuurpijlen beloofd. De stad gaf daar omgerekend rond de 4,8 miljoen euro aan uit.

© AP

Als allereersten hadden de bewoners van Samoa en andere eilanden in de Stille Zuidzee het nieuwe jaar verwelkomd. Om exact 11.00 uur Belgische tijd begon daar het nieuwe jaar. Een uur later stapte Nieuw-Zeeland in het nieuwe jaar. In de grootste stad Auckland werd een vuurwerk afgestoken vanop de meer dan 300 meter hoge Sky Tower, dat zich ontpopte tot een kleurrijk schouwspel tegen de nachtelijke hemel.

Jaar van de Aap

In Tokio lieten de mensen stipt om middernacht honderden witte ballons ten hemel opstijgen. In de boeddhistische tempels over heel Japan luidden de klokken 108 keer om de mensen van een van de 108 aardse lusten te bevrijden. De eerste drie dagen van het nieuwe jaar worden tot 100 miljoen bezoekers in de tempels verwacht, om voor hun geluk en gezondheid te bidden.

In Thailand is vuurwerk dit jaar ter verwelkoming van het nieuwe jaar verboden, nadat de regering wegens de dood van koning Bhumibol Adulyadej in oktober een rouwperiode van een jaar had afgekondigd.

In vele steden in India zoals New Delhi en Bangalore stroomden de mensen toe op feesten in de stijl van de Bollywoodfilms. In Mumbai werden duizenden mensen verwacht op bekende oorden zoals de Gateway of India om nieuwjaarsfeesten in open lucht te vieren. Uit vrees voor terreuraanslagen zijn de veiligheidsmaatregelen op vele plaatsen drastisch verstrengd.

© AFP

Voor de meer dan 1,3 miljard inwoners van China, het land met de grootste bevolking op aarde, begon het nieuwe jaar gelijktijdig om 17.00 Belgische tijd. Het enorme rijk heeft slechts een tijdzone. In de grootste steden van het land zijn er dit jaar geen officiële feesten voor Nieuwjaar. In de Volksrepubliek is 1 januari wel een feestdag, maar volgens de traditionele maankalender van de Chinezen begint het nieuwe jaar echter een kleine maand later. Deze keer volgt het Jaar van de Aap op 28 januari het Jaar van de Haan op en dat wordt dagenlang met vuurwerk van alle slag gevierd. Nieuwjaar wordt in de grootsteden meestal door jonge mensen gevierd. Maar in de speciale administratieve regio Hongkong werd wel een spectaculair vuurwerk voor de jaarwisseling 2016/2017 afgestoken.

Vrees voor terreur

Dat geldt ook voor vele Europese metropolen. In Londen rijden voor het eerst gewapende politieagenten mee in treinen en metrostellen. Met barricades en een rijverbod in de binnenstad moet voorkomen worden dat aanslagen zoals in Nice of Berlijn worden gepleegd, aldus Scotland Yard. Zo zijn de vijf belangrijkste bruggen in Londen afgesloten. Net zoals vorig jaar houden 3.000 politiegenten in het centrum een oogje in het zeil.

© REUTERS

In Parijs moeten betonblokken de honderdduizenden feestgangers op de Champs-Élysées behoeden voor een aanslag. In heel het land worden in het weekeinde van de jaarwisseling 96.000 manschappen ingezet voor de veiligheid. Nadat de jaarwisseling in Parijs vorig jaar, slechts enkele weken na de terreuraanslagen van 13 november, in mineur werden gevierd, is er dit jaar naast een lichtinstalltie ook een klein vuurwerk gepland. Dat wordt op het dak van de triomfboog op het einde van de Champs-Élysées afgeschoten.

Ook in Italië is men op zijn hoede, nadat enkele dagen geleden in de omgeving van Milaan de vermoede dader van de aanslag op de kerstmarkt van Berlijn werd doodgeschoten. In Rome en de andere grote steden van het land gelden uitgebreide veiligheidsmaatregelen. Onder andere in Turijn, Bologna en Venetië is er een verbod op het aansteken van rotjes.

In vele Duitse grootsteden gelden er tijdens de Nieuwjaarsdagen eveneens strenge veiligheidsmaatregelen. Na de massale seksuele aanrandingen van vrouwen tijdens de vorige Silvesternacht bijvoorbeeld in Keulen en de terreuraanslag op de kerstmarkt van Berlijn stellen de veiligheidsdiensten zich bijzonder waakzaam op. In Keulen werden voor het stadscentrum 1.500 politieagenten opgetrommeld, tien keer zoveel als vorig jaar. Bij incidenten zal de politie consequent optreden en rond de Dom is er “rotjesvrije zone”.

© EPA, rtr, ap, afp

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer